posta

Pošt se starostové vzdát nechtějí

Chceme zachovat dostupné poštovní služby v území, shodují se města a obce s Českou poštou

 

Změna poštovních služeb není možná bez dohody s obcemi

Kvalita a dostupnost poštovních služeb v území se nesmí snížit. A to i v případě, že se některé pobočky České pošty změní – na základě rozhodnutí vlády v rámci projektu Pošta Partner – na franšízy. Svaz měst obcí ČR přitom apeluje na dodržování dohody o partnerském přístupu České pošty ve vztahu k magistrátům a radnicím. Z území se totiž ozývá, že ne vše dříve domluvené platí a že existují důvodné obavy z nižší nabídky služeb na mnoha místech České republiky. Předsednictvo Svazu tak vyvolalo jednání s vedením České pošty.

 

Občané nesmí být rukojmí případných nejasností mezi samosprávami a Českou poštou. I proto se sešli představitelé Svazu měst a obcí ČR (SMO), Sdružení místních samospráv ČR (SMS), Spolku pro obnovu venkova ČR (SPOV) s vedením České pošty. Předali si informace o zkušenostech s projektem Pošta Partner a dohodli se na společném postupu. Zájmem všech je, aby se vždy hledala dohoda a poštovní služby v území zůstaly zachovány.

 

posta

Závěry jednání:

Shoda panuje v tom, že se musí partneři vyvarovat zjednodušování a vždy se musí hledat dohoda. Když poštovní služby nepřevezme obec, bude Česká pošta hledat jiného partnera v daném území. Pošta bude smluvním stranám předávat kompletní materiály k projektu Pošta Partner*.

 

Partneři se zaměří na smluvní povinnosti včetně odměn a pokut, tedy ekonomiku jako takovou. Snahou ČP bude nastavit systém tak, aby byl více motivační. Ke změně by – na základě vyhodnocení dosavadních výsledků – mohlo dojít od 1. července 2016.

 

Partneři se shodli, že snahou všech subjektů je zajistit dostupné poštovní služby v území. O dalším postupu v případě, že partner zanikne, se bude dále jednat. Další pracovní setkání vedení SMO, SMS, SPOV se plánuje na 27. června 2016. Zástupci územních samospráv apelují na to, aby v případě selhání jednání zůstala v místě zachována kamenná pobočka České pošty.

 

Nařízení vlády počítá s celkem 3 200 pobočkami České pošty, 2 500 by v rámci projektu Pošta Partner mělo být formou franšíz. Danou oblast by měla upravovat vyhláška Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), která je nyní v legislativním procesu.

————————————————————————————

* Projekt Pošta Partner je součástí schválené dlouhodobé strategie udržitelnosti a rozvoje České pošty, s.p. Cílem projektu je převod části pošt na Pošty Partner, což jsou pošty provozované třetí osobou. Česká pošta má v současnosti celkem 3 217 provozoven. V letošním roce Česká pošta, s.p., plánuje uzavřít 200 smluv o provozování Pošty Partner.posta partner

V současné době má Česká republika na jedné straně jednu z nejhustších poštovních sítí v Evropě, na straně druhé má z evropských zemí nejnižší podíl poboček provozovaných smluvními partnery. Pro srovnání, v Německu se jedná o téměř 100% podíl smluvních partnerů, v Rakousku 71%, v České republice je to pak jen 1,5 %. Při přípravě tohoto projektu vycházela Česká pošta, s.p. plánuje uzavřít 200 smluv o provozování Pošty Partner.

Pošty Partner jsou dle vyhlášky Českého telekomunikačního úřadu plnohodnotné provozovny České pošty, protože občanům poskytují základní poštovní služby a zachovávají vysokou dostupnost pošt. Ohlasy od občanů obcí, kde již byly Pošty Partner zavedeny, dokazují, že občané jsou s touto změnou spokojeni a oceňují příznivější rozsah hodin pro veřejnost, které tyto provozovny poskytují.

Česká pošta tento projekt začala připravovat již v roce 2008 a od roku 2009 začala své vybrané pobočky přeměňovat na partnerské pošty. První byla otevřena v prosinci 2009 na Božím Daru.

 

-tz smo,cp-

{jcomments off}