Annínská sklárna dnes obnovuje výrobu skla

 

Zahájení provozu nové sklářské pece v Anníně u Sušice

 

Sobota 11. 6. 2016 kolem 11 hodiny – formální zahájení provozu, ale zahájení je věnován celý den od 10 do 16 hodin. Můžete se přijít podívat kdykoliv v uvedenou dobu.

 

pozvanka

 

annin - sklarna - jiri kozel - sklar

 

 

V historické sklárně v Anníně bude v sobotu 11. června 2016 slavnostně zahájen provoz sklářské pece. Po téměř 70 letech se v tomto druhém nejstarším činném sklářském provozu v českých zemích znovu rozhoří oheň pod sklářskou pánví, sklo se utaví a šikovné ruce sklářského mistra Jiřího Kozla navážou na staletí trvající tradici zdejšího sklářství. Je to snad trochu symbolické, že se do Annína vrací sklářská prvovýroba právě v roce, kdy tato sklárna slaví 220 let od svého založení.

 

 

Největší sklářský provoz na Šumavě

Příchodem Jiřího Kozla do Annína se tato stará sklárna proměňuje v jediný šumavský provoz, ve kterém se po mnoha desetiletích opět spojuje sklářská prvovýroba se zušlechťováním skla a Annín se tak stává největším sklářským provozem v oblasti Šumavy. Spojení stávající brusírny a sklářského hutě dává oběma nové možnosti spolupráce v rozvoji nových tvarů a dekorů skla a samozřejmě i dalších podnikatelských aktivit. Je to pro šumavské sklářství velký krok, který může ukazovat cestu do budoucnosti. Nejde totiž jen o nějaké navazování na starou tradici, ale o živé a velmi aktivní sklářské provozy, jejichž produkce se neustále rozvíjí v duchu doby a které musí jako industriální podniky také obstát na trhu.

 

Jak se plní přání majitele sklárny

Majitel sklárny a provozovatel annínské brusírny Petr Švrčula měl již delší dobu představu (či sen), že by měla být v historických objektech annínské sklárny obnovena před mnoha desetiletími zastavená sklářská prvovýroba. Příchod Jiřího Kozla do Annína je tak nejen obohacením sklářské výroby v Plzeňském kraji a na Šumavě, ale je to i splnění tajného přání jednoho mladého a činorodého majitele sklárny.

 

annin - sklarna

 

 

Co najdou návštěvníci v Anníně

Annínská sklárna tak od soboty návštěvníkům nabízí širokou paletu možností, jak proniknout do tajů a příběhů šumavského sklářství. Lze zde navštívit brusírnu skla a koukat zdejším šikovným brusičkám přímo „pod ruce“ a případně si od nich nechat vybrousit vlastní motiv. Hned vedle se dá zajít do sklářské huti, kde se rodí z horkého skla číšky, vázy, svícny a mnoho dalšího. A tady nemusí návštěvníci jen koukat, mohou si zde sami vyfouknout nějaký ten skleněný předmět. Mezitím či potom je možnost navštívit annínské sklářské muzeum, které představuje dlouhé dějiny sklárny i stovky jejích historických výrobků. Děti se zde mohou pohrát v malé herně. No a samozřejmě je možné si výrobky zdejších sklářů a brusičů zakoupit a získat tak nejen milou vzpomínku na návštěvu annínské sklárny, ale také pěkné užitkové české sklo, kterého bude radost používat.

 

(zdroj: dr. Jitka Lněničková)