Původně odborářská zotavovna

Dnešní tip na víkendový výlet je víceméně pozváním do krajiny. Nejen, že v blízkém okolí Sušice najdete  dostatek cílů, ať už chcete zůstat v blízkosti  pohodlného zázemí (vyhlídky, restaurace…), ale pozveme vás, opět prostřednictvím fotografií Jana KUBITY, dnes ještě kousek dál.

 

Objevujte Sušicko

su981

su984

 

su992

 

zdoun

 

***

Chateau Žinkovy

Pro ty, kteří se na různá zajímavá místa neváhají přiblížit dopravními prostředky, máme dnes tip – bývalá  odborářská zotavovna – zámek Žinkovy a jeho okolí.

ži852

 

V druhé polovině 17. stol. vznikl v místech původní tvrze raně barokní zámek, který byl v roce 1897 přestavěn do pseudorenesanční podoby vídeňskými architekty H. Helmerem a F. Fellnerem.

Romantický žinkovský zámek je z každé strany jiný. Jakoby se jednalo o různé objekty, a přece jsou jednotlivé části harmonicky spojeny.   U zámku se rozprostírá park a velký Žinkovský rybník. Zámek Žinkovy je považován za nejvýznamnější zámeckou architekturu období pozdního historismu na celém Plzeňsku, jeho historie se začala psát před více než osmi staletími.

Po roce 1948 sloužil zámek jako odborářská zotavovna ROH. (www.zinkovy.cz)

 

{gallery}susice/2016/06_cerven/kubita_vylet/zinkovy/{/gallery}

 

Samotý zámek je dnes soukromým majetkem, probíhá zde celková rekonstrukce, takže se dovnitř  nedostanete, ale jeho krása stojí za obdiv  i zvenčí. A okolní příroda vás jistě také nezklame. Informace o zámku: chateauzinkovy.com

-red-

{jcomments off}