Průzkum u rodičů: odměňujete děti za vysvědčení?

pes
Léto, prázdniny, báječná dobrodružství a  62 dní volna …. to čeká od 1. července všechny školáky. Ještě před tím ale vysvědčení. Z něj má někdo strach, jiný radost, rodiče hodnotí kritickým okem a  za dosažené výsledky leckdy následuje přiměřená “pochvala”.

Podle průzkumu  agentury Ipsos za vysvědčení své dítě odmění 85 procent rodičů, čtvrtina to dokonce dělá bez ohledu na výsledky.

 

Za vysvědčení utratí v průměru 640 korun. Rodiče odměňují své potomky i přesto, že oni sami za školní výsledky často nedostali nic nebo maximálně knihu.

V Česku má odměňování za vysvědčení největší tradici. Děti tu za známky obdarovávají rodiče i prarodiče. Na 39 procent z nich přitom podmiňuje odměnu výbornými školními výsledky. Slováci jsou přísnější. Každý třetí rodič nedá dítěti za vysvědčení nic a 40 procent odměnu váže na dobré známky.

 

Nejčastější odměnou za vysvědčení od rodičů je v ČR společný zážitek, například návštěva cukrárny, kina nebo restaurace. Na druhém místě je finanční odměna a třetí příčku obsazují tradičně hračky. Prarodiče jsou k dětem shovívavější než rodiče. Vnoučata odměňují za snahu ve škole i v případě horších známek. Od babiček a dědečků děti nejčastěji dostávají.
Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/pruzkum-za-vysvedceni-sve-dite-odmeni-85-procent-rodicu-20160628.html
(denik.cz)

 


Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/pruzkum-za-vysvedceni-sve-dite-odmeni-85-procent-rodicu-20160628.html

A jak to chodí u vás? Odměňujete své potomky za vysvědčení? Jak?

Zeptali jsme se 20 rodičů žáků sušických základních škol a tady jsou jejich odpovědi:

 

– když bude vysvědčení dobré, tradičně chodíme do cukrárny a od babičky a dědy dostává syn  vždycky nějaké peníze. Obvykle tak do 500 Kč (2. třída)

– ano, slíbenou finanční odměnu má už od  začátku pololetí, snažíme se, aby to vždycky bylo na něco – nové oblečení,  výlet, elektronika. Pokud si to zaslouží, tak je to kolem 2 000 Kč (5. třída)

– bazén a cukrárna bude, byla i v pololetí, tam už máme domluvené místo i případnou formu odměny, tak se moc těšíme, protože náš prvňáček hlásil, že   to bude “oukej”

– za dobré vysvědčení pochvala, za špatné pár facek (7. třída)

– za vyznamenání má letos slíbený zájezd, pokud vyznamenání nebude a nebude žádná trojka, tak  jen kapesné na prázdniny

– vzhledem k tomu, že  skoro propadl, tak už  léta nic neslibujeme, ale když se snaží, odměňujeme  různě i drobnější úspěchy (8. třída)

– ano, počet jedniček na vysvědčení se rovná počtu  nových dvoustovek v kasičce 🙂 ( 5. třída)

– ne, nikdy jsme to nedělali, oslavujeme začátek prázdnin, ne vysvědčení. Za dobré výsledky a snahu odměňujeme průběžně, nic mimořádného jako drahé dary ale neděláme

 – jdeme do kina nebo do divadla, to už máme domluvené, na co by to mohlo být, pak třeba na společnou večeři, ale když není vysvědčení podle slibů a představ, tak třeba jen cukrárna “za upřímnou lítost”  (4. a 6. třída)

– hm, tak za letošní vysvědčení to bude povinná brigáda, protože  víme že dopadne bledě… (9. třída)

– když to bude na odměnu, tak to většinou řešíme nějakým poukazem, penězi  málokdy, to spíš prarodiče, ale tajně (5. třída)

 

I zbylé odpovědi se víceméně podobaly těmto uvedeným.  Je zajímavé, že peníze nechyběly skoro nikdy, zato společné zážitky až tak “v kurzu” nejsou. K tělesným trestům rodiče sahají  jen výjimečně, i když  i tato odpověď se objevila 🙂

 

voda leto

 

Až zítra přijde váš školák domů, prohlédněte si vysvědčení, vzpomeňte si na svá školní léta, v duchu se pousmějte,  řekněte co musíte… ale především se těšte na společně strávené chvíle o prázdninách. Ty jsou neocenitelné a nenahraditelné.

 

 

Krásný prázdninový start přeje všem logo šumava

-red-

{jcomments off}

 

oj: http://www.denik.cz/z_domova/pruzkum-za-vysvedceni-sve-dite-odmeni-85-procent-rodicu-20160628.htmlA  jak to chodí u vás? Odměňujete své školou povinné potomky za dosažené výsledky? A jak? A jak to chodí u vás? ODměňujete své potomky za vysvědčení? Jak? – ano, – –

 

 

Zeptali jsme se  20 rodičů  žáků základních školsghj