Holašovické “selské” pozdravy

(red) Unikátní Holašovická náves je každoročně dějištěm neméně originálních a známých  Selských slavností. Systém  holašovických obytných domů a sýpek, zapsaný do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, čítá 23 památkově chráněných usedlostí s celkem 120 budovami, k nejcennějším památkám patří studny s dřevěnou pístovou pumpou nebo Selský dvůr č. p. 6, který je rodinným selským sídlem již od roku 1530.

 

hol147

 

Holašovice ale nejsou zakonzerovanou památkou – jsou se svými  zhruba 150 obyvateli trvale obydleny a panuje tu  poměrně čilý  kulturní a společenský život. K němu bezesporu patří vyhlášené Selské slavnosti, které se v letošním roce konaly už podevatenácté.  Příští rok  a jubilejní ročník bude zcela jistě  neméně úspěšný než ty předchozí, při nichž se do malebné jihočeské obce sjíždí desítky tisíc návštěvníků.

 

V programu Selských slavností nechybí stovky řemeslníků, od nichž si návštěvníci  většinu výrobků odvážejí domů. Ať už nádobí, nože, tkaniny, kovářské výrobky, výpěstky, gastronomické pochoutky…

 

I letošní třídenní slavnosti byly ukázkou  tradičních řemesel v pravém slova smyslu, byť si počasí občas nepěkně zalaškovalo. Neodradilo ale nikoho, a tak slavnosti i tentokrát proběhly se všemi náležitostmi, které k nim již neodmyslitelně patří. Zpívalo se, hrálo, jedlo, pilo, tančilo, diskutovalo, prostě jako v pohádkách: “… a slavili tři dny a tři noci.

 

hol196

 

Foto: Jan KUBITA

{gallery}susice/2016/07_cervenec/holasovice/{/gallery}

 

 

Vydáte se i vy, v příštím roce, do jihočeských Blat?

{jcomments off}