5 případů vraždy, 19 znásilnění

4939 trestných činů, 441 s násilným podtextem, 5 případů vraždy, 19 případů znásilnění

To je jen pár čísel ze statistiky trestných činů za prvních šest měsíců roku 2016

 

 

Za prvních šest měsíců roku 2016 evidují policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje 4 939 trestných činů. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 řešili o 462 skutků méně a tento pozitivní pokles zaznamenáváme již třetím rokem. Policistům se podařilo objasnit polovinu případů a škody byly vyčíslené na více než 287 miliónů korun. Na celkovém nápadu trestných činů v České republice se podílíme 4%, tedy zaujímáme pátou příčku s nejnižším počtem skutků ze všech krajů.

 

 

 

 

I v oblasti majetkové trestné činnosti zaznamenáváme od roku 2014 významný pokles skutků. V letošním prvním pololetí zapsali policisté do statistik 2 132 případů, ve stejném období 2015 jich evidovali 2 886. Co se týká podílu na celkovém nápadu, majetková činnost představuje více než 43% ze všech nahlášených skutků. Ze statistik vyplývá významný pokles jak krádeží prostých, tak krádeží vloupáním. Značný meziroční pokles jsme zaznamenali zejména u krádeží věcí z motorových vozidel a krádeží vloupáním do rekreačních chat a chalup. Policisté se v rámci běžného výkonu služby zaměřili mimo jiné právě na tuto oblast a to nejen preventivním působením, ale i aktivní spoluprací na svých územích. Policisté se snaží, aby tento pozitivní trend pokračoval i nadále.

 

 

Policisté řešili za prvních šest měsíců tohoto roku 441 případů s násilným podtextem, ve stejném období roku 2015 jich bylo 445. V současné chvíli je objasněno více než 56% této trestné činnosti. Policisté na některých případech intenzivně pracují, takže se nejedná o konečná čísla. Je třeba také podotknout, že dopadení pachatelů je složité, protože většinou si lidé nevybaví žádné detaily, které by vedly k objasnění loupeže. Kriminalisté se setkávají i s případy, kdy lidé přijdou nahlásit loupež a oni zanedlouho zjistí, že se jejich informace nezakládají na pravdě. Většinou se lidé doma bojí svým příbuzným přiznat, že peníze utratili jiným způsobem.

 

 

Stejný počet případů (5) zvlášť závažného zločinu vražda vyšetřovali policisté v prvním letošním pololetí a i ve stejném období 2015. Jedná se o dvě vraždy dokonané (zabití manželky s následnou sebevraždou v Nýrsku, usmrcení novorozence v Tachově) a tři ve stádiu pokusu (pobodání nožem v Rokycanech, pobodání nožem v penzionu v Blatnici, pobodání nožem manžela v Janovicích nad Úhlavou).

 

 

U mravnostních deliktů policisté zaznamenali nárůst oproti stejnému období roku 2015 (o 21 případů) a objasnili více než 52%. Nejčastěji řešili pohlavní zneužívání a znásilnění, kde se jim ale podařilo objasnit více než 73% těchto případů.

 

U případů, kterým se věnují zejména kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality, je viditelný nárůst a to o 84 skutků. V pololetí 2016 začali vyšetřování u 597 případů a v současné době mají téměř 50% objasněnost.

 

 

 

Trestná činnost jednotlivých území krajského ředitelství

 

Pokud porovnáme jednotlivá území krajského ředitelství lze konstatovat, že Městské ředitelství policie Plzeň jako každoročně řeší nejvíce protiprávních jednání. Je to dáno samozřejmě tím, že Plzeň je krajské město a je zde velká fluktuace obyvatel nejen za prací, ale i za zábavou. Naopak nejméně trestných činů zaevidovali policisté z Územního odboru Rokycany.

 

 

(red,pcr,tn.cz)