V kostele se hrál fotbal s lebkami

Šumavský Mouřenec si o prázdninách prohlédly dva tisíce lidí

 

mourenec 2 - leto 2016 - foto jitka marková

 

Zhruba 13 set zájemců přilákaly během prázdninových měsíců každodenní komentované prohlídky šumavského Mouřence. Exkurze do kostela sv. Mořice nad Annínem, barokní kostnice a malého muzea zajišťoval nový spolek Přátelé Mouřence. Celkem dobrovolníci v červenci a srpnu uspořádali 62 skupinových prohlídek v češtině, dvě v němčině a také řadu prohlídek individuálních. Další stovky lidí přišly do kostela na bohoslužby nebo koncerty.

 

“Nejvíce návštěvníků dorazilo 23. července, kdy se v Anníně pod Mouřencem konala poprvé sklářská anenská pouť. Několika prohlídek během dne se tehdy zúčastnilo skoro dvě stě lidí,” říká průvodkyně Jana Kadlecová ze spolku Přátelé Mouřence. Právě ona většinou turisty po Mouřenci provázela. “Nejvíce se lidé zajímali o poměrně nedávnou historii, kdy za minulého režimu kostel zničili vandalové. Mnoho lidí přidalo také vlastní vzpomínky na návštěvy Mouřence v 70. a 80. letech, kdy v kostele mládež hrála fotbal s lidskými lebkami, uprostřed kostela bylo ohniště a celý interiér byl zdevastovaný,” dodává průvodkyně.

 

Komentované procházky po areálu byly součástí cyklu Mouřenecké léto 2016, v rámci kterého mohou lidé od května do září přicházet na Mouřenec na duchovní a kulturní akce. Tuto neděli 4. září od 14 hodin vystoupí v románsko-gotickém chrámu sbor Velkobor z Horažďovicka. Po koncertu, zhruba v 15:30, bude následovat česká a německá komentovaná prohlídka. Šumavský kostel se touto akcí připojí k mezinárodnímu Dni evropského dědictví.

 

 mourenec 1 - leto 2016 - foto jitka marková

 

Během letošního léta zavítal do šumavského kostela už například soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou, písničkář Jaroslav Hutka nebo plzeňský sbor Touch of Gospel. Lidé se mohli setkat také s významnými osobnostmi, jako jsou pamětník Emil Kintzl, historik umění Jan Royt nebo představitelé šumavských spolků. “Od května do září otevřeme dveře kostela skoro stokrát. Mám velikou radost, že cesty na Mouřenec už jsou dostatečně vyšlapané, lidé si tento kout Šumavy oblíbili a stále přicházejí. A někteří i opakovaně. Pokud k účastníkům prohlídek připočteme i návštěvníky koncertů a bohoslužeb, překročila zatím letní návštěvnost dva tisíce. Je to úžasné místo a uděláme všechno proto, aby bylo nejen krásné, ale i nadále plné života,” říká předseda spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota.

 

***

ehd-velkobor-04-09-2016

-tz-

{jcomments off}