florbal

Úvodní zápasy pro TJ Šumavan Vimperk

florbalÚvodní zápasy nové sezóny pro TJ Šumavan Vimperk

V sobotu 24. září vstoupili vimperští florbalisté do nového ročníku Jihočeské ligy mužů, kam po loňském úspěšném tažení přeborem postoupili. Na úvod je v českobudějovické hale SKP Starnet čekaly dva místní týmy, staří známí z loňského přeboru FBC Jokers a osmý tým Jihočeské ligy 2015/2016 SK Cosa Nostra.

TJ Šumavan Vimperk – FBC Jokers České Budějovice 7:6  ( 2:0 – 1:4 – 4:2 )

Branky Vpk: 1. Pešl ml. (Robl), 13 Šindler (Pešl st.), 25. Pešl ml. (Myslík), 33. Voldřich (Křešnička), 34. Robl (Pešl ml.), 35. Pešl ml. (Myslík), 38. Havelka (Myslík)

Vyloučení: 1:4  – Využití: 0:1 – V oslabení: 0:0

Rozhodčí: Draxler M. – Koutník J. – Diváků: 4

Průběh utkání: 3:0, 3:4, 5:4, 5:5, 6:5, 6:6, 7:6

Sestava: Petr, (Kučera) – Robl, Pešl ml., Havelka; Myslík, Pešl st. – Šindler, Křešnička, Voldřich; Gabauer, Kačmár – Smolík

Hodnocení prvního utkání sezóny trenérem Petrem Křešničkou:

Jokery jsme v loňské sezóně ve všech utkáních porazili, ve dvou dokonce velmi výrazně, tudíž nebyl důvod se prvního zápasu v nové soutěži nijak obávat. Samozřejmě u týmů z Budějovic si, vzhledem k velikosti hráčské základny, nikdy nemůžete být jisti, kdo proti vám po letní přestávce vyrukuje, přesto jsme do zápasu určitě vstupovali jako favoriti. Od samého úvodu utkání jsme měli lehce navrch, klid na hole nám navíc přinesl poměrný rychle vstřelený první gól. V dalších minutách jsme mírnou převahu zúročili ke vstřelení dalších dvou branek. Bohužel, jak už to u našeho týmu bývá, i v tomto utkání jsme si vybrali totálně hluchou pasáž hry, a solidní vedení o tři branky jsme během necelých pěti minut prohospodařili a dovolili soupeři dokonce otočit skóre ve svůj prospěch. Od stavu 3:4 se hra, naštěstí pro nás, trochu uklidnila, což se nakonec ukázalo jako rozhodující faktor. Začali jsme opět hrát naši hru, a i přes to, že náš výkon ve zbytku utkání zdaleka nebyl ideální, překlopili jsme nakonec skóre opět na naši stranu a získali tak důležité první 3 body do tabulky.

 

SK Cosa Nostra – TJ Šumavan Vimperk 8:11  ( 2:2 – 3:3 – 3:6 )

Branky Vpk: 1. Voldřich, 6. Voldřich (TS), 17. Křešnička (Voldřich), 24. Voldřich (Křešnička), 30. Pešl ml. (Gabauer), 31. Gabauer (Šindler), 33. Robl (Havelka), 37. Pešl ml. (Robl), 39. Pešl ml. (Havelka), 42. Pešl ml. (Voldřich), 43. Voldřich

Vyloučení: 1:2  – Využití: 0:1 – V oslabení: 2:1

Rozhodčí: Draxler M. – Bílý M. – Diváků: 3

Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:6, 6:6, 6:7, 7:7, 7:11, 8:11

Sestava: Petr, (Kučera) – Robl, Pešl ml., Havelka; Myslík, Pešl st. – Šindler, Křešnička, Voldřich; Gabauer, Kačmár – Smolík

Hodnocení druhého utkání sezóny trenérem Petrem Křešničkou:

O našem druhém soupeři jsme toho před začátkem utkání moc nevěděli, určitou představu jsme si však mohli udělat z jejich loňské bilance v této soutěži, kdy z 20 utkání jich 7 vyhráli, 2 remizovali a 11 prohráli, což naznačovalo, že favority soutěže zřejmě potkáme až v dalších zápasech. Od prvních minut tohoto utkání bylo zřejmé, že jsme narazili na úplně jiné pojetí florbalu, než proti Jokerům, kteří hrají převážně nahazované balóny před soupeřovu branku, zatímco Cosa Nostra se snažila svou hru založit na rychlé přihrávce do křídla a okamžitém zakončení. Hrál se oboustranně celkem koukatelný florbal s mnoha šancemi před oběma brankami, z nichž jsme jak my, tak soupeř dokázali několik proměnit. Za stavu 3:3 zhruba v polovině utkání se zdála jako zlomová naše přesilovka 5 na 4. Místo toho, abychom si v ní vytvořili tlak a případně skórovali, nechali jsme soupeře po hrubých chybách dvakrát utéct do brejku, čehož využil a ve vlastním oslabení se dostal do vedení 5:3. Hráče Cosa Nostry jakoby snadno získané vedení uspokojilo, začali se soustředit na obranu a do útoku vyráželi spíše sporadicky, což byla voda na náš mlýn. Po zpackané přesilovce jsme s přibývajícími minutami měli stále častěji míček na našich holích a projevilo se to i na skóre. Zejména ve třetí třetině jsme byli dominantní v předbrankovém prostoru a otevřeli si doslova střelnici. Ve chvíli, kdy jsme si vybudovali určitý náskok, se hra zase trochu uvolnila a na obou stranách padlo ještě několik branek. Naštěstí hru i brankový odstup jsme si až do závěrečné sirény celkem v pohodě hlídali a získali tak další 3 body.

Celkové shrnutí:

Odstartovat sezónu ziskem 6 bodů je perfektní, je třeba si ovšem uvědomit, že oba soupeři by měli patřit do spodních pater tabulky, i když to samozřejmě ukáže až další průběh soutěže. S hrou našeho mužstva jsem vcelku spokojen, chyb je přesto stále dost. Zejména nám dělá problém určitá soudržnost pětky na hrací ploše a zahušťování prostoru před vlastní brankou. Hráči se zapomínají vracet, neobsazují přesně prostory, ve kterých by měli být a soupeři toho využívají ke vstřelení snadných branek. Zlepšit je určitě třeba také přesilovku, kde po odchodu Franty Schwambergera hledáme optimální složení a systém. Co naopak musím pochválit, byla, až na úvod utkání s Jokery, útočná fáze. Hlavně první útok ve složení Robl – Pešl ml. – Havelka se až překvapivě snadno prosazoval a zisk plného počtu bodů je tentokrát hlavně jejich zásluha. Dobré první zápasy odehráli také naše nové akvizice v obraně, Vláďa Pešl st. a Honza Kačmár. Další dva zápasy nás čekají již 8. října v naší nové domácí hale v Kašperských Horách, kam vás srdečně zveme.

 

/lp/{jcomments off}