zima

TIP na víkendová toulání Šumavou

Dva volné dny se dají bezesporu strávit různě – sportem, spánkem, ve společnosti knihy, televize, s přáteli  u piva…. Další alternativou, kterou nabízíme, jsou výlety po Šumavě.

 

Kam jsme se tentokrát s fotografem Janem KUBITOU  vypravili?

 

Nejprve  se podíváme na Vogelsang blízko Kašperských Hor – půvabnou krajinu s rančem určitě znáte, není třeba blíže představovat, snad jen pro ty, kteří by se sem vydali poprvé, inspirace fotografií:

vogelsang404

 

{gallery}susice/2016/11_listopad/fotozima/vogelsang/{/gallery}

 

 

A doplnění o ranči:

Ranch Svobodná země Vogelsang se nachází 6 km jižně od Kašperských Hor, v atraktivním prostředí Národního parku Šumava. Pod názvem Vogelsang znali toto místo lidé již ve středověku a jeho minulost je spjatá zejména s výrobou šumavského skla. Dnes je ranch Svobodná země Vogelsang zaměřen na agroturistickou činnost. Nabízí ubytování v netradičním westernovém stylu a s doprovodným chovem bizona amerického, koní, daňků a dalších zvířat. Ranch je oblíbeným odpočinkovým místem řady našich celebrit. Kmotrem ranče je legendární Limonádový Joe – pan Karel Fiala. Ranč můžete znát i ze seriálu Policie Modrava.

 

 

Druhým dnešním tipem je  kdysi velmi živé místo – STERZMÜHLE

Areál této památky lidové architektury a techniky se skládá z částečně roubené budovy mlýna, zděné stodoly a vodního systému.

sterzmuhle385

 

Budova vodního mlýna stojí na samotě v hlubokém tzv.Pekelském údolí říčky Volšovky na jejím levém břehu nedaleko Hartmanic na Šumavě; poblíž mlýna stojí samota Žežulka a na opačné straně, proti proudu říčky, stojí bývalý královácký dvorec Busil, původně založený kolem roku 1350; v 1. vojenském mapování označen jako Kriegseisenhof; dvorec je též kulturní památkou.

 

{gallery}susice/2016/11_listopad/fotozima/sterzmuhle/{/gallery}

 

Někdy, vlastně pořád se celé okolí nazývalo Žežulka, dle bývalého dvora Scheschulkahof. Stávalo zde několik usedlostí (dvůr Joglmitohof, dvůr Žežulka, dvůr Busil, dvůr Kubitschkahof, mlýn Sterzmühle, pila Scheschulkasäge, škola i malá vodní elektrárna).

5.-7. 5. 2006 režisér Jiří Menzel natáčel ve mlýně Sterzmühle některé scény k filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

Na mlýně žil známý malíř “podmaleb” na skle Judr. Václav Hrabánek.

zdroj: www.mistnidedictviposumavi.cz

 

 

Obě místa mají své nezaměnitelné kouzlo a pokud se sem vypravíte, určitě nezapomeňte fotoaparát!

 

Příjemné šumavské toulání přeje redakce logo šumava