kotle

Seznam revizorů kotlů

Na splnění zákonem stanovené povinnosti mít revizi kotle na pevná paliva zbývá zhruba měsíc

 

 

kotleZákon z roku 2012 ukládá povinnost mít od roku 2017 zkontrolovaný kotel na pevná paliva. Odborně proškoleným technikem, který vydá o revizi doklady.

Potvrzení o revizi si bude moci od Nového roku vyžádat úřad města nebo obce, v případě nedodržení povinnosti hrozí pokuta až 20 tisíc korun.

 

Zákon konkrétně říká, že si každý majitel musí nechat odborně proškoleným technikem zkontrolovat co dva roky kotel, přičemž první revizi musí stihnout ještě letos.

Cena revize není jednotná, pohybuje se zhruba od sedmi set do dvou tisíc korun. Ovlivnit ji může třeba to, jak daleko za Vámi musí technik dojet, nebo kolik lidí v dané lokalitě během dne obslouží.

 

“Technik kontroluje, jestli je zařízení provozováno správně v souladu s dokumentací, jestli je správně nainstalováno. A v neposlední řadě řeší, zda je správně připojeno ke spalinovým cestám a podobně,” vypočítává výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký.

 

Kontroly se vztahují na topná zařízení s příkonem od deseti do 300 kilowattů a teplovodním okruhem, tedy na většinu kotlů na uhlí, dřevo nebo jiná pevná paliva v rodinných domech určených k trvalému bydlení i k rekreaci. Revize platí i pro krbové vložky, pokud jsou napojené na radiátory a s tepelným příkonem od deseti kilowattů výše.

 

NA STRÁNKÁCH ASOCIACE NAJDETE TAKÉ SEZNAM  odborně způsobilých osob (OZO) proškolených pod dohledem Hospodářské komory České republiky v rozsahu nutném k provádění kontrol  stacionárních zdrojů na pevná paliva podle § 17, odstavec 1 písmeno h), zákona č. 201/2012 Sb.o ochraně ovzduší.

 

Nejpozději po dvou letech je nutné revizi kotle pravidelně zopakovat.

 

– red, pm : nova.cz, novinky.cz –

{jcomments off}