ČT Šumavský skimaraton 2018 – sobota

Rakušan Markus Rothberger a Anna-Marie Hejná zvítězili v hlavním sobotním závodě na 46 km, který se jel za velkého mrazu volnou, bruslařskou technikou.

 

DSC 0261

 

Slušný mráz a občasné větrné poryvy daly pěkně zabrat účastníkům sobotních závodů volnou technikou při ČT Šumavský skimaraton, který se jel 24. 2. v rámci seriálu Stopa pro život. Z nejdelší distance 46 km, která se jela dvouokruhově, si prvenství domů do Rakouska odvezl Markus Rothberger (Salomon Racing Austria). Jeho čas se v cíli zastavil na hodnotě 2 hodiny a 14 seckund. “Nebylo to vůbec jednoduché. Český kolega Petr, se kterým jsem jel na čele v druhém okruhu osamoceně, tahal hodně zostra. Podařilo se mi ale s ním vydržet až do posledních metrů a v cíli mi to vyšlo lépe, než jemu,” popsal své pocity z tratě krátce po dojezdu zadýchaný, leč přešťastný vítěz Markus Rothberger.

 

 DSC 0079

 

Naopak druhé místo v cíli trochu mrzelo českého borce Petra Javůrka (Kasper-SWIX Team). “Hodně jsem si dnes věřil. Škoda, že to nevyšlo na zlato, ale nedá se s tím nic dělat. První okruh jsme odjeli převážně ve čtyřech, ve druhém už jsem byl na špici sám s Markusem. Snažil jsem se mu stupňovaným tempem odjet, ale nedal se (smích). Lyže nám jely zhruba stejně dobře. Do cíle už mi nezbyly žádné síly, víc jsem zafinišovat zkrátka nemohl, Markus byl v koncovce lepší,” zhodnotil stříbrnou pozici Petr Javůrek. S minutovou ztrátou dojel jako třetí nejlepší opět zástupce rakouské lyžařské školy Günter Schaubmayr (Union Oepping)

 

DSC 0062

 

Mezi ženami se na stejné trati o vítězce rozhodovalo mezi Annou-Marii Hejnou (Silvini Madshus Team) a Kamilou Knopovou (Rossignol Racing). “Jsem ráda, že jsem už v cíli. Z vítězství mám velkou radost, ale stálo mě hodně sil. Dokonce jsem musela zastavit na bufetu a občerstvit se, to se mi nestává…” usmívala se v cíli první Anna-Marie.

 

DSC 0376

 

S větší ztrátou téměř 10 minut za ní dojela Kamila Knopová. Přitom v prvním okruhu si lépe vedla právě závodnice Rossignolu. “To první kolo mi vyšlo dobře, ale ve druhém mi už začalo hodně docházet. Dnes silně foukalo, na otevřených úsecích mimo les to bylo hodně těžké, jak se vítr do mě opíral. To už jsem bojovala hlavně sama se sebou. Začaly mě brát i křeče do stehem, poslední nadějí mi měla být občerstvovačka, kde jsem si chtěla vzít magnezium v ampulce, ale to bylo zamrzlé… Jsem ráda, že jsem vůbec dojela do cíle,” zhodnotila závod prokřehlá Knopová. Třetí místo obsadila Helena Krumlová.

 

zdroj:stopa pro život

 

 

Výsledky sobotních dětských i dospělých závodů volnou technikou najdete

Zde:http://sportsoft.cz/cs/zavod/overview/2401

 

 

Foto:Zdeněk Formánek

 

 {gallery}vimperk/2018/foto_zdenek_formanek/unor/sumavsky_maraton_sobota/{/gallery}