vins

Vimperský hokej očima Davida Vinše

vinsDavid Vinš. Bývalý hráč Tábora , Strakonic , Vimperka . Play-off si zahrál za Veselí nad Lužnicí a štěstí zkoušel za hranicemi v Pasově.

 

Nyní hlavní trenér mladších žáků ve Vimperku , kde rovněž vede hokejový nábor těch nejmenších.

 

Ahoj Davide , jak jsi zatím spokojen s probíhající sezonou jak u ml.žáků , tak i u náboru ?

Ahoj, sezona nám začalo doma ve Vimperku poslední týden v srpnu , což byl posun oproti minulým sezonám a jsme za to rádi. Já jsem se sezonou zatím spokojen po stránce tréninkové a docházkové . Nejsem spokojen se soutěží , kde se letos nacházíme . Bohužel jsme doplatili na špatnou práci z dřívější doby , kdy se nábory nedělaly, tak jak v posledních letech a vlastně jsme bez starších žáků, tudíž nás hokejový svaz vyřadil z té, pro mě elitní jihočeské skupiny. Bohužel s tím nic neudělám , ale musíme si vzít ponaučení , že jeden rok špatného náboru doběhne každého z nás, ať v páté třídě, nebo osmé . Ale zpět k mladším žákům . Hráči pracují velmi dobře, je na nich vidět chuť a zápal do hry a myslím ,že i na tak malé město nemáme špatné výsledky . Co se týče náboru, tam je veliká spokojenost s počtem a prací všech trenérů, co se o ty nejmenší starají i počet , kdy na ledě bývá 30-35 dětí, je číslo výborné a je na nás, jak děti udržíme , protože mládež je základ každého týmu. Hodně v tomto směru funguje svazová akce ” Pojď hrát hokej “.

 

Jak je na tom Vimperk v kategoriích ? Dokáže už fungovat bez spojení vedlejších měst?

Tak každý ví , že nejlepší je hrát doma pod svojí hlavičkou ve svém dresu .Bohužel to vždy nejde a tak dochází ke spojení u nás se Sušicí a se Strakonicemi . Jak říkám já, každé spojení přináší pozitiva , ale i negativa. Já měl možnost letos tým ml.žáků spojit se Strakonicemi ,ale nestalo se tak a teď jsem za to rád . Chceme jít vlastní cestou,. i když ten začátek je těžký a trnitý , ale od ročníku 2008 dolů, to máme si myslím dobře nastartované , aby jsme nemuseli být závislý na okolních městech . Vimperk je hokejové město a pro mě bylo pořád nepochopitelné, proč my musíme každý rok někomu klepat na dveře , že se chceme spojovat .. Proč to nebylo obráceně???? To doufám , že se teď už změní a pojedeme tak, jak jsme si řekli, jaký máme cíl . Bohužel , ale nikdy nevíte , co vás čeká a nemine a potom někdy , i když neradi, musíte na spojení kývnout , protože nechcete děti úplně ztratit a vzít jim to co milují a to je hokej.

 

vins ml

 

Jaký máš pohled na současný mládežnický hokej ??

Tak trénuji chvilku , ale něco už jsem dokázal poznat .Myslím si , že to není o tom , že nemáme dobré hráče a děti , ale asi tou prací v daném klubu ,kdy to není vždy ideál . Vždycky se říkalo , že se k nám jezdili všichni učit, celý svět koukal jak to hrajeme hlavou a chytrostí . Dnes se snažíme každému vyrovnat Finům , Švédům atd. , ale bohužel nikdo nevidí úplně jinou mentalitu národa . U nás se stal z hokeje bohužel těžký byznys , kdy každý chce být trenér a nechodit do práce. Jsou , ale u nás i výborný trenéři , které je radost sledovat, jejich práci s dětmi . Jak říkám já, je to o tom, tomu dát srdíčko a nadšení , aby ty děti poznaly , že to s nimi myslíš dobře a dýcháš pro ně, pak se to vrací.

 

Co dnešní děti ?? Je jiná doba , když porovnáš s tvými začátky???

Každý víme , že doba se mění, doba je jiná, to tak je a nikdo to nezmění . Telefony a tablety bohužel vládnou dětskému světu . Myslím , že dnes jsou na děti moc velké nároky. Chodí na led už ve 3 letech a v 6 letech mají odehráno 50 zápasů . Já začínal v 6 letech, kdy se šlo do 1.třídy . Bohužel, plno lidí se nedokáže vžít do situace , že přemýšlí děti přemýšlí jinak a nevidí , to je velký problém .Děti jsou dnes na ledě kolikrát 2x denně a 6 dní v týdnu nemají čas na klasické věci, jako byli za nás fotbal, tenis, lyže, prázdniny u babiček a lezení po stromech, to už dnes se vidí hodně málo. Pak se ale stane ,že dítě v 15 letech je na konci tunelu a nemá motivaci k další práci . Takže za mě vše v normě , protože nikoho v 16 letech nebude zajímat , že Vimperk porazil v 5. třídě třeba Motor , za mě vše připravit na věk kolem 15 let , aby děti zvládly přechod do dorosteneckého věku.

 

051-DSC 0061

 

Co rodiče? Všude se píše , že je to největší problém našeho hokeje???

Jsou rodiče a rodiče . Bohužel jsou rodiče , kteří si myslí , že když zaplatí příspěvek , že tím současně dostává trenérskou licenci a může trenérům diktovat sestavu . Je to asi největší problém , ale hodně se to týká větších měst . Tak hodně záleží, jak si trenér situaci nastaví a dá jasné mantinely, kam zajít a kam už ne. Další velký problém je soudnost . Plno rodičů má zkreslenou představu o svém dítěti a vidí v něm Pastrňáka . Ale že dítě jde na trénink , protože vlastně musí, to už neřeší . To já za sebe vůbec nechápu a nikdy nepochopím. Dítě se má na trénink těšit a ne se těšit až už konečně vyjede rolba.

 

Co tvé trénování?? Plánuješ do budoucna jen trénovat a zanechat svého dosavadního zaměstnání??

Měl jsme v plánu udělat si licenci B a pokusit se o místo šéftrenéra do malých klubů . Bohužel mám velké závazky a musím koukat na peníze . Myslím si, že bych se neuživil a hlavně položení Vimperka na mapě k možnosti individuálních tréninku je špatná . Vím , že například Veselí nad Luž. , Č.B., Soběslav , Tábor, všude blízko k nám moc daleko . Takže momentálně trénovat ano , ale při zaměstnání .Je to sice hodně náročné , ale když to miluješ není co řešit:-). Pro mě je hodně pozitivní , že se mi děti z různých klubů hlásí , ale bohužel vzdálenost není na dojíždění dobrá. Pro mě je dnes základ mít své hráče , odchovance , kteří budou za V na prsou dýchat . Určitě se nechci v mládežnických týmech ubírat cestou přespolních hráčů.

 

086-DSC 0104

 

Co by si vzkázal rodičům , co mají zájem o lední hokej??

Ať kdykoliv přijdou na ZS, nábory probíhají středa 15:45-16:45 a víkend se mění . Myslím si , že máme co nabídnout a číslo , které je teď na náboru není náhodou . Nechci a nebudu komentovat okolní sporty tady u nás , ale za hokej dávám teď ruce do ohně , že se všichni snažíme dělat , co můžeme. Ano, vždy se najde něco a někdo , kdo má názor negativní ,ale nikdo nejsme dokonalý . Jak již jsem psal, základ máme dobře postavený a je na čem stavět .Teď už je nás všech tuto pozici neztratit a naopak se zlepšovat a dávat tomu srdíčko , aby se Vimperský hokej dostal tam, kam patří a nemuseli jsme dojíždět do Strakonic a Sušice , když máme zimák doma.

 

A závěrem??

Závěrem , bych chtěl poděkovat všem, kdo nám dává šanci pracovat, pro mě v ideálních podmínkách ať jsou to časy ledů a vytíženost v plánu zimního stadionu u mých kategorií , díky rodičům za jejich čas a já budu a dělám vše proto , aby se jim to v budoucnu třeba vrátilo .Aby měli rodiče strpení a porozumění , že ne vždy je vše ideál a byli soudný. Vím , že nikde to není růžové ,ale můžeme to všichni dohromady zlepšovat .

 

Děkujeme za rozhovor a ať se ti daří v Tvé práci!!!! 

 

{jcomments off}