Rozhovor s trenérem HC Vimperk M.Stárkem

 

 

Rozhovor s hlavním trenérem HC Vimperk Milanem Stárkem o hokejové sezoně 2018/2019.

 

 

047-DSC 0076

 

 

Základní část začala sérií pěti tříbodových výher, poté již to bylo jako na houpačce, výhry střídali porážky, jak hodnotíte základní část a konečné sedmé místo po základní části?

 

Ten začátek nebyl zase tak úžasný, prohráli jsme hned první zápas s J.Hradcem a následné výsledky byly dílem naší velké touhy po vítězství, střeleckou potencí a hlavně docela slušně naplněnou střídačkou. To, že se v následných zápasech nedařilo není zase nijak dramatické a to z velice prostých důvodů – marodka klíčových hráčů, možná i to, že jsme podle mého názoru byli příliš brzo na kopci, začátek který nikdo nečekal, podceňování jednotlivých herních pasáží a ono to potom nejde a jde velice těžko se vracet nejen do normálu, ale do vlny pohody a výher. Já tenhle stav nejdříve dost těžko překousával, ale potom jsem si uvědomil, že vlastně to co hrajeme je maximum možného, že pokud se nesejdeme alespoň jednou v týdnu všichni, tak ty výsledky ani jiné být nemohou. To že se podařilo postupně všechny přesvědčit, že základem naší hry musí být zodpovědný výkon ve středním pásmu,považuji trochu za svoji velkou výhru a to z několika důvodů. Zcela jasně se dokážu po letošní sezoně vžít do hráčské filozofie- ráno do práce, když to stihnu, nebo když nebude ta moje mít keci, tak na trénink a tam stojí nějaký chytrák a chce trénovat taktiku, já se přitom těšil na bago. Tohle se samozřejmě přenáší do zápasu a není žádný nástroj, jak to odbourat, nelze trestat za to že, ti borci musí vydělávat kačky a hokej je jenom pro zpestření všednosti. Všichni to dělají pro radost, proto, aby v lepším případě pobavili diváky, aby vyplavili endorfiny, neberou za to žádné peníze, odměna je ta hra. Sport je o výhrách a prohrách, nejde o život, jde o to se pobavit ,tak proč bych to já měl kazit ,nikdo nepřijde o prachy, maximálně bude hodinu “kyselej”. Sedmé místo není žádný průšvih, prostě prohra se Soběslaví a Hlubokou, pokud by to dopadlo opačně, tak jsem v klidu hráli čtyřku.

 

 

Jak ovlivnilo výsledky týmu velké množství zraněných a nemocných hráčů v závěru základní části a v play off?

 

Je jasné, že pokud bychom měli alespoň ke konci základní části Vaška Korouse, Radka Sittera a Flajše(Petr Fleischman), tak jsme ty potřebné body do čtyřky uhráli, o tom jsem přesvědčený a určitě, to zdůrazňuji, bychom nemohli vypadnout se Strakonicemi. Ale nebyli, tak to dopadlo trochu jinak. To jsou věci které se dají ovlivnit širokou střídačkou, ale v Krajské lize to nepadá v úvahu, protože když se sejdou všichni, tak někdo nebude hrát a proto na zimák nechodí, v tomhle jsem měl minulé štace daleko jednodušší, tam si mohli všichni vytrhat nohy z prd… a třeba stejně nehráli.

 

spolecna hc

 

 

Soupeřem v prvním kole play-off byl tým HC Strakonice. Rivalita těchto soupeřů je známá a k souboji v play off došlo vůbec poprvé. Jak vidíte tuto sérii s odstupem času?

 

Prohráli jsme po vyrovnaných zápasech, dali jsme si dva vlastní goly…. co k tomu dodat, hráli jsme velice soustředěně a zodpovědně, bohužel ta marodka byla cítit víc, než jsem si dokázal připustit. Každý hráč musel odcházet se zdviženou hlavou, protože jsme byli fakt dobří. Za ta léta na střídačce jsem se naučil, že když prohraješ, tak nejsi lepší, prostě to musíš brát jako neúspěch, i když máš v hlavě úplně jiné pocity, tak ani teď nebudu za blbce, asi proto jaké jsem v průběhu soutěže četl komentáře ” klidně jsme mohli vyhrát…byli jsme lepší (Č.Krumlov) ale dostali jsme ve Vimperku sedmičku ” prostě jsme dvakrát v PO byli horší o jeden gól. Navíc se hrálo velice korektně a vyjma prvního zápasu byli na ledě k pláči pouze nestandardní výkony všech rozhodčích.

 

 

Co by potřeboval tým HC Vimperk změnit nebo na jakých postech posílit, aby konečně překročil práh čtvrtfinále?

 

V první řadě trenéra :-), potom doplnit minimálně jednou lajnou juniorů, ale to je asi utopie. Možná bude volný Martin Hanzal(Dallas Stars/ NHL)…. :-), tak volat, mailovat, smskovat!

 

188-DSC 0427

 

Co říci k úrovni Krajské ligy, kterou jste letos premiérově poznal, po vašich předchozích štacích v republikových soutěžích?

 

Upřímně jsem byl velice překvapený úrovní KL. Já se určitě nebudu pouštět do nějakých rozborů a porovnávání KL, 1.ligy, soutěžema extraligy juniorů, to prostě nejde, každá soutěž má svoje klady a zápory, pro mě to byl po psychické stránce hokejový odpočinek, skvělá parta, výborní hráči, výborní kluci. Celou soutěž degradovali výkony rozhodčích, bohužel ti opravdový, se kterými jsem zápolil před lety, kteří dokázali s obrovskou noblesou posunout zápas kam potřebovali, nahradili, teď ani nevím jak je přesně definovat … rádoby rozhodčí, kteří si v 10 min uvědomí, že ještě nikoho nevyloučili, no je zaděláno na velký průser. Hokej se dnes hraje, jako bezkontaktní sport. Lidé chodili na hokej pro souboje chlapů, pro srážení, občas rána pěstí, dnes to vypadá jako na fotbale, válející se plačky, simulanti a rozhodčí kontrolují správně upravené dresy, myslím, že nebude trvat dlouho a kdo nebude mít udělaný řasy a stíny, tak nebude moct na buly. Vimperk má somatotypy na velice agresivní hokej, na hranici nedovolených zákroků, to by si zasloužil hrát, ale ….

 

 

Jak vidíte Vaše další působení na střídačce týmu HC Vimperk?

 

Pokud mám odpovědět hned, tak udělám radost pisateli SMS, abych odstoupil, protože jsem vlastně zavinil vyřazení z PO, stavěl jsem tvrdošijně dokola těch 10 hráčů, kteří se o to PO zasloužili…. Ale nikdy neříkej nikdy, třeba seženeme prachy na Martina Hanzala, a toho mám rád….. 

 

{jcomments off}