seismograf

Zaznamenané zemětřesení

 

 

Zemětřesení zaznamanené až na Šumavě

 

 

       Pan Jiří Málek, provozovatel Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR v Praze, zaznamenal na seismologické stanici v Českém Krumlově dne 26.05.2019 zemětřesení, které nastalo v ten samý den v severním Peru. Toto zemětřesení zaznamenaly pouze přístroje, obyvatelé na Šumavě to ale vůbec nepocítili.

 

 

       Velké amplitudy na obrázku představují zemětřesení v severním Peru. Bylo to velmi silné zemětřesení s magnitudem 8.0.

 

seismograf

 

 

       Na Šumavě jsou nejčastěji cítit zemětřesení s ohniskem v Rakousku, někdy jsou pociťována i zemětřesení ze Slovinska nebo ze severní Itálie. Slabá zemětřesení občas vznikají i v jižních Čechách, například u Lipna.

 

       Zajímavé zemětřesení se vyskytlo 11. ledna 2012 u Českého Krumlova, to bylo pocítěno mnoha obyvateli Českého Krumlova. Po tomto výrazném zemětřesení byla v jižních Čechách v roce 2013 zřízena seismologická stanice Český Krumlov. Stanice je umístěna v grafitovém dole na konci slepé chodby 700m od portálu štoly. Na okružní prohlídkové trase je pro návštěvníky umístěn monitor zobrazující naměřená data. Stanice je vybavena třísložkovým širokopásmovým seismometrem a připojena na internet. Digitální data jsou přenášena v reálném čase do Geofyzikálního ústavu. Stanice CKRC je součástí České regionální seismické sítě.

 

       Na Šumavě bylo dosud zaregistrováno nejsilnější zemětřesení s magnitudem 1,8 v Prášilech dne 16.12.2018 a ve Vimperku dne 25.04.2018 zemětřesní s magnitudem 1,4.

 

Zdroj: www.ig.cas.cz

{jcomments off}