Legendárnímu Annínskému autokempu je 60!

Víte, že architekt Karel Houra zanechal svůj podpis i v dnes již legendárním autokempu v Anníně? Ten právě letos slaví 60 let! Na oblibě neklesá, prošel několikerým vývojem i vedením. Více v reportáži Lukáše Miloty:

 

 

 

 

 

 

Pokud vás nelákají dálky, moře a cizí země, užijete si možná letní volno v tuzemsku, třeba v některém z kempů. Svým stářím a tradicí má bezpochyby zcela výjimečné postavení mezi českými, ale i slovenskými kempy Autokemping Annín u Sušice. Založen byl už v roce 1960, letos tak slaví kulaté 60. narozeniny.

Z archivního zápisu, který visí přímo v kempu na nástěnce, můžeme vyčíst, že o vybudování autocampingu u Annína rozhodla 14. března 1960 jedenáctičlenná komise tvořená zástupci tehdejšího Svazarmu a družstva Jednota. Účelem bylo zvýšení turistického ruchu v okrese.

 

To byl první autokemping v republice. Mám doma fotku, když se to otevíralo,“ řekla Waltraud Trčanová z Annína. Kemp od vesnice dělí řeka Otava. V prvních letech přes vodu ještě nebyla lávka, místní tak měli do kempu hodně daleko. Cestu zpátky do Annína si pak někdy zkracovali přes řeku. „Chodili jsme sem na obědy. Mému synovi byly dva měsíce. Nesli ho s kočárem přes řeku, a já trnula hrůzou, kdy tam spadnou,“ popsala paní Trčanová.

Voda do koupaliště se ohřívala

V roce 1970 kemp rozšířili i na levý břeh Otavy. Vzniklo přírodní, kamenem vykládané koupaliště ve tvaru ledviny s kioskem, a to podle návrhu architekta Karla Houry. V té době už ve vedení Jednoty pracoval Jaroslav Tatoušek. „Na tom koupališti vymysleli dokonce předehřívání vody. Byla tam plocha z vlnitého plechu. Voda z potůčku se pustila na ty plechy, kde se prohřívala a pak tekla do koupaliště,“ vysvětlil Jaroslav Tatoušek.

 

Tisíc jídel denně

„V 70. letech to byl silný provoz. Tady se vařívalo 500-600 obědů a 400 večeří. Kemp byl vyhlášený po celé republice,“ připomněl Tatoušek. Podle něj byly tehdy cukrárna U Fialků v Sušici a Autokemping Annín v této oblasti nejznámější značky v cestovním ruchu.V 70. letech jezdilo do kempu hodně Holanďanů a turistů z Německé demokratické republiky, v 80. letech začali jezdit více lidé i z Bavorska.

 
 

Autokemp v Anníně stále vlastní Západočeské konzumní družstvo (bývalá Jednota) Sušice, které vede předseda Roman Bruzl. „Je to takové rodinné stříbro. Ta lokalita je atraktivní,“ potvrdil.

 
Družstvo kemp vlastní, provozovatelem je ale posledních 24 let rodina Jitky Burešové. Klientela převládá česká a stále se sem vrací. „Máme tady perfektní partu zaměstnanců, šlape to. Je to srdeční záležitost,“ svěřila se Jitka Burešová.
 
K 60. narozeninám dostal kemp v Anníně důležitý dárek. Po 15 měsících skončila oprava silnice z Dlouhé Vsi do Radešova, která prochází kolem Annína.
 
Opravená silnice tak nejen kemp, ale celé annínské údolí znovu propojila s okolním světem a centrální Šumavou.
 
 
 
{jcomments off}