Kometa Neowise na kamerách SUMAVA.EU

Nedávno jsme informovali a zajímavých úkazech na obloze v podobě nočních svítících oblaků viditelných ze Šumavy (odkaz zde:), aby je na pomyslném žebříčku pozorovací popularity vystřídala v posledních dnech kometa. Jedná se o kometu C/2020 F3 pojmenovanou také Neowise, a to po “družicové laboratoři”, která kometu vyfotila poprvé už v březnu. Letos už se rýsovalo pár možností pro pozorování komet, avšak ty se rozpadly ještě dříve, než se mohly na dohled přiblížit. Kometa Neowise má však naštěstí poměrně velké jádro (podle studie z NASA snad až 5 km), což jednak umožňuje uvolňování dostatečného množství materiálu pro viditelné světelné efekty (ve slunečním světle nasvícený strukturovaný prachový ohon) a jednak je nadějí, že se kometa rychle nerozpadne.

Vhodné pozorovací podmínky pouhým okem nebo obyčejným triedrem by měly být právě v těchto dnech v pozdně večerních či časně ranních hodinách v severní části oblohy nízko nad obzorem. Poloha komety na obloze se postupně mění, což vyjadřuje názorně obrázek na webu České astronomické společnosti https://www.astro.cz/images/obrazky/original/129884.jpg

Jasnost a dobrou pozorovatelnost komety Neowise dokazuje i to, že kometu i s ohonem již zachytily na několika snímcích i kamery SUMAVA.EU. Konkrétně se jedná o pohledy z Luzného, Libína, Zadova a Volar, jak ukazují níže vybrané záběry, či jejich výřezy.

 

 {gallery}pocasi/2020/07/kometa{/gallery} 

 

(jp)