Saharský písek a teploty až o 44 °C vyšší než před týdnem!

Šumava zažívá v únoru neskutečnou proměnu počasí. Ještě v pondělí 15. února ráno byly v mrazových kotlinách naměřeny teploty i pod -30 °C, na konci stejného týdne teplota vyšplahala ve stejných mrazových kotlinách až ke 14°C. Počasí tak během týdne zcela změnilo svou podobu. Z prachového jistřícího sněhu se stal firn, příroda se začíná probouzet, první stromy a keře začínají mít již pupeny. Chladno ale není ani na hřebenech, kde teplota dosáhla ke 13 °C, což je v těchto výškách běžná hodnota v letních měsících. Není divu, že stanice hlásí teplotní rekordy, z dostupných dat se nejvýše teplota dostala ve Vyšším Brodě a to na rovných 20 °C. Pro zajímavost absolutní rekord únorové maximální teploty v České republice je z 27. února 1994 s hodnotou 22,0 °C (zdroj ČHMÚ).

Teplotní rekord si například přepisuje stanice ve Volarech v Tolarově ulici, kde teplota 23. února dosáhla na 18,1 °C, původní hodnota z února 2008 (16,2 °C) tak byla překonána výrazně. Stanice měří od roku 2007. V některých letech se teplota na 18°C dostane ve Volarech poprvé až během dubna.

I přes takto vysoké teploty sněhová pokrývka v hřebenových partíích nadále dosahuje i kolem 80 cm, pod 1000 metrů n.m. ale sníh až na drobné výjimky zcela roztál.

 

Teplé jihozápadní proudění navíc nad naše území přináší velké množství prachu ze Sahary, což se projevuje zakalenou oblohou. Díky nízké vlhkosti a absenci srážek se ale prach většinou na zem nedostane, způsobuje ale zhoršenou kvalitu ovzduší.

 

Příliv velmi teplého vzduchu ukončí až páteční studená fronta, ale ani za ní se neochladí zatím na teploty, které by odpovídaly konci meteorologické zimy. 

 

Teplotní maxima 23. února 2021, převzato z facebookové stránky ČHMÚ 

 

Teplotní rozdíly mezi 14. až 23. únorem na vybraných mrazových kotlinách:

stanice min teplota max teplota amplituda
Kvilda – Perla -31,4 14,8 46,2
Rokytská slať -31,3 14,5 45,8
Březník -30,7 13,6 44,3

 

 

Graf stanice Vyšší Brod, kde teplota dosáhla ke 20 °C, zdroj ČHMÚ

 

Jak se projevuje prach ze Sahary na obloze:

 

 

 

(ir)