V máji na Šumavě pastýři hůl rozhodně neoschla

Jedna z mnoha květnových pranostik praví: „V máji aby ani hůl pastýřova neoschla”. Letošní květen byl v tomto směru na Šumavě více než příznačný. Nejen na Šumavě. Celkově na území ČR byl květen srážkově nadnormální, jak informoval na serveru infomet.cz Český hydrometeorologický ústav (odkaz), průměrný měsíční úhrn 98 mm představuje územně v Česku 142 % normálu z let 1981-2010. Podobně nadnormální až silně nadnormální byly často zaznamenány květnové úhrny srážek na Šumavě. Společně se silně podnormální teplotou vzduchu patřil letošní květen v kontextu posledních let k těm nejchladnějším a nejvlhčím. Proto se krátký měsíční report ze Šumavy věnuje trochu netradičně i srážkám.

 

Z dostupných údajů byl zaznamenán nejvyšší květnový úhrn srážek na bavorské srážkoměrné stanici Lam – Lambach pod vrcholy Velký a Malý Ostrý, a to 236 mm, na našem území pak napršelo (z kraje měsíce v nejvyšších polohách částečně i nasněžilo) nejvíce na Jezerní hoře 222 mm, v údolí Březníku, V Koutě a na Poledníku 218 mm. Pro doplnění lze uvést, že 218 mm na Březníku zde představuje 175 % z dlouhodobého květnového srážkového průměru. Vydatně v květnu pršelo v příhraničí na české i bavorské straně pohoří. Vybraných 35 stanic a lokalit, kde bylo na Šumavě za měsíc květen naměřeno více než 160 mm, prezentuje níže uvedená tabulka. Pravděpodobně nejméně srážek v oblasti Šumavy bylo naměřeno v jejím podhůří na stanicích ČHMÚ v Husinci 77,8 mm a Vyšším Brodě 78,5 mm, což je ale také o několik mm více než hodnota zdejšího normálu z let 1981-2010.

 

Jaký bude v tomto směru červen, se teprve ukáže. Pokud by se bral opět ohled na pranostiky, a to zpětně k deštivému květnu, nabízí se následující dvě: „Na mokrý květen přichází suchý červen” a „V květnu-li hrom se ozývá, v červnu zřídka mrholívá.”

 

Tabulka: Měsíční srážkové úhrny v mm za květen 2021

Uváděná data jsou bez záruky

 

Záběry z našich webkamer:

{gallery}pocasi/2021/05/05_webcam{/gallery} 

(jp)