Povánoční měření sněhu v pramenné oblasti Vltavy

S postupující zimou nabývá na důležitosti měření sněhové pokrývky, ať už z hlediska její výšky, tak i její vodní hodnoty. Informace o množství vody ve sněhu nám dává lepší představu o tom, s jakým množstvím vody při následném odtávání sněhu můžeme počítat pro vsakování do půdy, pro odtok prostřednictvím říční sítě, nebo pro výpar. Toto rozdělení pak velmi závisí na místních podmínkách a počasí. V letošním prosinci je počasí na Šumavě velmi proměnlivé a s tím i parametry sněhové pokrývky. Ty lze průběžně monitorovat prostřednictvím automatických meteorologických stanic, v blízkosti sídel zpravidla s pomocí dobrovolných pozorovatelů a pro odlehlejší oblasti tzv. expedičním měřením. Jedno takové expediční měření jsme uskutečnili 27. prosince v pramenné oblasti Teplé Vltavy mezi Bučinou a Černou horou.

 

Hodnoty výšky sněhu (SCE) a sněhové vodní hodnoty (SVH) nedosahují zatím vysokých hodnot, jak prezentují údaje níže v tabulce. Obecně lez konstatovat, že v nejvyšších polohách nad Pramenem Teplé Vltavy je něco málo přes 40 cm sněhu a v něm 130 mm, tedy 130 litrů vody na metr čtverečný. S ubývající nadmořskou výškou a blíže do našeho vnitrozemí sněhu v povodí Teplé Vltavy znatelně ubývá. Pro upřesnění lze uvést, že na Kvildě ke stejnému datu leží kolem 15cm sněhu a v něm přibližně 60 mm vody, Strážný má kolem 10 cm sněhu a v něm 30 mm, a Volary 7 cm, resp. 6 mm vody. Aktuální stav sněhu v oblasti Pramene Vltavy dokumentují níže snímky z dnešního rána.

 

Pro doplnění, aktuálně vůbec nejvíce sněhu na Šumavě leží v nejvyšších polohách hraničního hřebene, a to 65 – 70 cm (měřeno na lokalitách Smrčina, Plechý, Luzný, Blatný vrch, Dreisessel …), s předpokládanou vodní hodnotou kolem 200 mm. Vzhledem k předpovědi počasí se budou parametry sněhové pokrývky v nejbližších dnech jistě významně měnit.

 

 

Měření výšky sněhu a vodní hodnoty v oblasti pramenů Vltavy:

{gallery}pocasi/2021/12/12_27_prameny_vltavy{/gallery}

 

(jp)