Literární čtvrtek: Šumavské romance

 

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK 

 

 

Šumavské romance

 

 

       Jak se praví v úvodu, jde o příběhy v podání českých spisovatelů a básníků 19–21. století. Tož jsem se těšil a objednal si. Ale jsem z toho trochu v rozpacích. Jednak jsem doma zjistil, že tahle knížka již jednou vyšla, a to v roce 2012 u Radovana Rebstöcka. Což pochopitelně nevadí. Tenkrát měla 127 stran, teď 203. To že písmo je větší.

 

       Textů je tu sedmnáct, z toho šest Klostermannovo. Tedy více než třetina. Doplňují ho Eliška Krásnohorská, Adolf Heyduk, Jan Neruda, Jaroslav Vrchlický a Vladislav Vančura. Autoři již dávno dlící v literárním nebi. Poslední tam odešel Vančura, a to v roce 1942.

 

       21. století zastupuje pouze Roman Kozák. Zato je mu věnována skoro čtvrtina knihy. S Romanem se známe dlouho, mám všechny jeho knížky a byl tu za mnou zrovinka před hodinou. A jeho text je asi nejlepší z celé knížky. Jen mě mrzí ta nevyváženost a nesystematičnost.

 

       Navíc jsou zde jeho Příběhy schované v žule, podle mě to nejcennější, co napsal. Kniha, kterou dnes již neseženete a která by si zasloužila nové vydání. A tady je jí něco přes půlku. Málo na to, aby to stačilo, moc na to, aby ji někdo vydal znova.

 

Takže asi tak.

 

Jaroslav Pulkrábek

romance

 

 


 

 

Přehled knih za rok 2022

 

Petr Mikšíček: Sudetská pouť aneb Waldgang

Jaroslava Pixová: Na břehu Blanice – K šumavskému prameni

Jiří Šesták: Cesta jinam

Ivan Lukeš: Okamžiky přírody

Lucie Oudová: Bejvávalo na Šumavě smutno i veselo

Vladimír Horpeniak: Zvony pro Šumavu

Ilja Kučera ml.: Slůňadla

Zlatá stezka, 28 sborník Prachatického muzea

 


  

Přehled knih za rok 2021

Přehled knih za rok 2020

 


 {jcomments off}