Po roce opět zhasíná Vimperk svoje památky

csop 

Po roce opět zhasíná Vimperk svoje památky

 

 

       Již tradičně poslední sobotu v březnu proběhne po celém světě kampaň s názvem Hodina Země 2022. Kampaně se zúčastní podvanácté v řadě i Vimperk, který v rámci ní zhasne od 20:30 hodin nasvícení svých tří památek, a to u Státního zámku Vimperk, Městské zvonice na náměstí Svobody a osvětlení ZŠ T. G. M.

 

       První ročník Hodiny Země se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy cílem organizátorů bylo atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery, do kampaně se zapojily více než 2 miliony lidí. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa. Od roku 2010 se koná i v České republice. V loňském roce se do ní zapojilo 145 obcí, 17 statutárních měst či 110 organizací. Např. v Praze postupně, po minutě zhaslo 50 pražských dominant, od nejstarší Strahovského kláštera z 12. století po památník obětem komunismu z 21. století. V Brně zhasl Špilberk či nová radnice, v Ostravě radniční věž. Zapojilo se i rekordních 3 000 jednotlivců.

 

       Připojte se také k Hodině Země. Zhasněte v sobotu 26. března ve 20.30 hodin a ukažte, že chcete zdravou přírodu, na kterou se všichni můžeme spolehnout. Naléhavě potřebujeme stabilní klima. Spojme se a zastavme úbytek přírodní rozmanitosti. Chraňme přírodu. Je naším největším spojencem v boji proti globálnímu oteplování a je nezbytná pro naše přežití a dobrý život všech.

 

       Hodinu Země pořádá největší světová ochranářská organizace – WWF (World Wildlife Fund), v Čechách ji každoročně koordinuje Ekologický institut Veronica. Ve Vimperku organizuje tuto akci ZO ČSOP Šumava, Odbor životního prostředí MěÚ Vimperk a Odbor školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ Vimperk. Více informací o kampani naleznete na www.veronica.cz/hodinazeme.

 

 

Ing. Jakub Hromas, DiS.
www.csopsumava.cz
tel. č. 777 812 835 

 

 zamek

Vimperský zámek při nočním osvětlení (foto J. Hromas)

 

hodina

 


{jcomments off}