Zákaz vstupu na Boubíně

 

Kvůli souším je na Boubíně zákaz vstupu na několik tras a naučnou stezku

 

 

       Stovky suchých stromů ohrožují zdraví a život návštěvníků. Proto je od 14. dubna dočasně zakázán vstup na turistické trasy a naučnou stezku v centrální části Boubínského pralesa. Na žádost Lesů ČR coby správců území o tom rozhodl Městský úřad ve Vimperku.

 

       V roce 2019 na Boubíně gradovala kůrovcová kalamita, po které zbyly stovky souší. V bezzásahové zóně národní přírodní rezervace vážně ohrožují návštěvníky, kteří se procházejí kolem oploceného boubínského jádra po turistických cestách i naučné stezce. Nedá se předvídat, kdy se souše vyvrátí nebo zlomí. Lesy ČR proto v březnu požádaly Správu národního parku Šumava o návrh řešení. „Nabízí se tři varianty. Buď úplné uzavření okolí jádra pralesa, nebo uzavření pouze části modré trasy, kde se zvýšil počet nebezpečných souší, nebo požádat o výjimku na kácení v lesích mimo původní bezzásahový prales,“ řekla Silvie Havlátková, náměstkyně ředitele Správy NP Šumava. O kácení souší v této oblasti se ale jednalo už v roce 2016, kdy Správa žádost Lesů ČR zamítla. „Zpracování několika souší by bezpečnost stejně nezajistilo. Z jádra Boubína by mohly kdykoli na stezky dopadnout stovky dalších suchých stromů, a ty v bezzásahovém území pokácet nelze,“ uvedl Miloš Juha, ředitel Lesního závodu Boubín.

 

       Lesy ČR se tedy, s ohledem na turisty, rozhodly pro nejbezpečnější variantu a požádaly Městský úřad ve Vimperku o vydání opatření obecné povahy, a tedy dočasný zákaz vstupu na části turistických tras a naučnou stezku. „Pro návštěvníky je uzavření tras nepříjemné. Musíme ale respektovat stanovisko související s ochranou území i bezzásahový režim,“ pokračoval Juha. Čekání na samovolný rozpad souší může podle lesníků trvat až deset let.

 

       Od 14. dubna je tedy zakázáno vstupovat po modré a zelené turistické trase od rozcestí Amortovka směrem k Boubínskému jezírku, dále po modré trase od rozcestí Lukenské, Knížecí a Horní dlouhohřbetní cesty a po zelené trase vedoucí od loveckého zámečku směrem k rozcestníku Boubínský prales – severozápad (viz přiložená mapa).

 

       Na přístupové cesty lesníci umístili výstražné zákazové tabule a porušovat zákaz vstupu nedoporučují, aby se neopakoval příběh z léta 2004. Tehdy se na boubínskou centrální stezku zřítil v naprostém bezvětří suchý strom. Zasáhl ženu, která vedla za ruku malou dcerku. Dítěti se nic nestalo, ale ženě hrot zlomené větve propíchl hrudník a zemřela. Místo neštěstí dnes na Boubíně připomíná křížek u cesty.  

 

mapauzavreni

 

Zdroj : Tisková zpráva LESY ČR 

 

 



{jcomments off}