Den branné přípravy v Prachaticích

 kriz

Letošní Den branné přípravy provázelo proměnlivé počasí

 

 

       Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může – v prvních minutách – rozhodnout o životě a smrti člověka.

 

       Naučit se základní dovednosti první pomoci není přitom vůbec složité, bez ohledu na věk, vzdělání či povolání každého z nás.

 

       U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal Český červený kříž Prachatice za podpory Ministerstva obrany a Zdravého města Prachatice akci, která příchozím návštěvníkům předvedla mnoho zajímavostí z oblasti branně bezpečnostní problematiky.

 

       Dobrovolníci ČČK, mezi nimi i studenti SZŠ České Budějovice, žáci prachatických ZŠ Vodňanská, Národní a Zlatá stezka 240, a ZŠ Husinec seznámili příchozí s postupy první pomoci u popálenin, odřenin, otravy houbami, pokousání psem nebo poranění kotníku. Nevynechali jsme ani na resuscitaci.

 

       O pomoci zraněným či nemocným lidem se účastníci dozvěděli i od záchranářů ZZS.

 

      Policie ČR se věnovala tématu dopravní bezpečnosti, autonehodám a využití služebních psů, shlédli jsme i vybavení. Poprvé se akce zúčastnili také kolegové z Celní správy a jejich kynologové se svými sveřenci.

 

       Členové Jihočeské záchranné kynologické brigády se akce zúčastnili i se svými psími pomocníky a převedli nejen vyhledávání osob.

 

       Nezapomněli jsme ani na význam dárcovství krve a jeho důležitost.

 

       Jako doplnění zde byla k prohlédnutí vozidla a technika Hasičského záchranného sboru, Policie ČR, Celní správy a Zdravotnické záchranné služby. Doprovodné stanoviště připravilo Centrum ekologické výchovy Dřípatka.

 

       Závěrem bych ráda poděkovala všem zúčastněným za precizní přípravu akce, která byla pestrá a velmi zajímavá. Nesmím však opomenout ani ty, bez jejichž pochopení by se akce nemohla uskutečnit, a to šéfy všech zúčastněných organizací. Těšíme se na další ročníky.

 

Text: Zuzana Pelikánová

Foto: Zuzana Pelikánová, Petr Höger 

 {gallery}Jitka/rok2022/zari/kriz{/gallery}  

 


{jcomments off}