Činnosti spolku v roce 2022

 

Staroprachatský a Ostrovský spolek – o činnosti v roce 2022

 

 

       První letošní akcí Staroprachatského a Ostrovského spolku byl KARNEVAL v open air podobě. Na hřišti ve Starých Prachaticích byly pro děti připravené soutěže a hry, za doprovodu hudby jsme si zatančili, v přestávkách se ohřívali ve vyhřívaných stanech u čaje, koblih a špekáčků.

 

       Vyvrcholením celé akce byl průvod masek, který za veselého zpěvu prošel Ostrov i Staré Prachatice, v čele s Vinetouem a jeho statným koněm.

 

      Napínavý sportovní TURNAJ V CVRNKÁNÍ KULIČEK proběhl 23. dubna na hřišti ve Starých Prachaticích, a doplnily jej další tématické aktivity, jež spojoval magický kruh – výroba plstěných kuliček, náušnic a broží, nebo míčové hry. Zdravotnickou asistenci zajišťoval Český červený kříž Prachatice, a ani jedno z obou ošetřených zranění si nevyžádalo hospitalizaci.

 

       Přihlášení účastníci turnaje bojovali ve dvou kategoriích. V kategorii „do 100 cm“ proběhl turnaj ve formě tzv. pavouka, kdy pořadí určovala úspěšnost jednotlivých cvrnků a umisťování kuliček do důlků. V kategorii „nad 100 cm“ pak proběhla soutěž ve formátu vyřazovacích soubojů dvojic, kdy do dalších zápasů postupovali výherci nižších kol. Vítězové obou kategorií po vyhodnocení celého turnaje převzali věcné ceny z rukou předsedy spolku Davida Jandy.

 

       Na ŠKAREDOU STŘEDU bylo u hřiště ve Starých Prachaticích veselo. Pánové a (nejen) kluci společně upletli pomlázky a díky dámám a děvčatům opět rozkvetla velikonoční břízka. Nádherné počasí jen dotvořilo příjemné sousedské odpoledne.

 

       I letos proběhlo STAVĚNÍ MÁJE během svátku letnic a pořadatele ze Staroprachatského a Ostrovského spolku nezaskočila ani náhlá bouřka. Tu vystřídalo slunečné počasí, dívky, děvčata a ženy připravily věnec, ozdobily máj a chlapci a muži se postarali o zdárné dokončení díla.

 

       V sobotu 2.7. proběhlo ve Starých Prachaticích VÍTÁNÍ LÉTA. Také letos na děti čekal skákací hrad, zábavné sportovní aktivity jako „dvojlyže“ a jiné, nebo rýžování zlata. V krásném počasí se nezapomnělo ani občerstvení a rodiče si stejně jako děti mohli užít společně strávený čas.

 

       Během letních prázdnin jsme se sešli na sousedském posezení s názvem Pojď ven a s dětmi vyrazili na výlet na Lipno.

 

       Také letos jsme navázali na tradiční LOUČENÍ S LÉTEM a dobrovolníci Staroprachatského a Ostrovského spolku připravili akční podívanou pro veřejnost. První říjnové sobotní odpoledne jsme zahájili ukázkou činnosti složek IZS při autonehodě, kterou způsobil opilý řidič. Ve druhém vozidle byli zaklíněni tři mladí lidé z řad Českého červeného kříže…. Během hojně sledované ukázky hasiči tyto pasažéry vyprostili z havarovaného vozidla, zdravotničtí záchranáři za pomoci městských strážníků poskytli první předlékařskou pomoc a policisté zajistili druhého řidiče, u něhož provedli i dechovou zkoušku. Součástí ukázky byly i dvě čumilky, které neomaleně nehodu natáčely na mobil. Velitel zásahu si s nimi však hravě poradil a vykázal je do patřičných mezí.

 

      Po skončení ukázky si účastníci mohli prohlédnout veškerou techniku zúčastněných složek a vyptat se na práci hasičů, záchranářů či policistů. Na hřišti za doprovodu hudby pak byla přichystána stanoviště sportovní i vzdělávací – děti i dospělé čekaly totiž ukázky první pomoci a zdravověda.

 

       Protože počasí již nebylo nejteplejší, bylo zároveň připraveno občerstvení. Pro děti tak byl k dispozici horký čaj, pikadory nebo opékané špekáčky. Tak jako každý rok jsme si akci užili, s létem se rozloučili a můžeme se těšit na další setkání a akce v „trojosadí“.

 

      Hned následující víkend proběhl i tradiční soutěž o nejlepší UTOPENCE A NÁKLADANÉ SÝRY. Soutěžící se utkali ve třech kategoriích a hodnocení opět probíhalo „divácky“ – přítomní ochutnávali jednotlivé vzorky a hlasovali vhazováním matiček. Který vzorek získal nejvíc hlasů tzv. na váhu, ten vyhrál.

 

       Díky sponzorům akce byli v jednotlivých kategoriích oceněni tito vítězové:

 

Kategorie Utopenci klasika: 1. Tomáš Rosa, 2. Karel Talafous, 3. Jiří Pechlát
Kategorie Utopenci v omáčce: 1. Radek Štefankovič, 2. Jan Špaček 3. Markéta Hauserová
Kategorie Sýry: 1. Jaromír Šverák, 2. Jan Špaček, 3. Zuzana Pelikánová

 

 

       O podzimních prázdninách jsme s dětmi vyrazili opět na výlety, na stanici Letecké záchranné služby, výstavu Šestý smysl města i do Zemského hřebčince v Písku.

 

       V mezičase se také staráme o veřejné prostranství okolo hřiště, sekali jsme trávu, natřeli jsme boudu využívanou k ukládání věcí potřebných na akce, přestavěli jsme zařízení pergoly, aby všem sloužilo o něco účelněji.

 

       Rok 2022 jsme také společně zakončili výletem do Albrechtovic na naučnou stezku a ohňostrojem přivítali rok 2023. Těšíme se na viděnou na dalších akcích, které už připravujeme 😉

 

      Za podporu naší činnosti děkujeme Městu Prachatice, Nadaci rozvoje občanské společnosti a grantovému programu Tesco, vy rozhodujete, my pomáháme, Klasu Prachatice, s.r.o., Lockalu U Jelena a práci všech dobrovolníků!

 


Text: Zuzana Pelikánová
Foto: Karel Talafous

{gallery}Jitka/rok2023/leden/spol{/gallery}  

{jcomments off}