Plánovači

Tak, a je to tady zase.

Co?

   Kdo si podrobně přečetl Zápis ze schůze Rady města Vimperk ze dne 26.6.2023, nebo lépe, kdo měl tu vytrvalost a přečetl jej úplně nakonec, tak v posledním bodu z jednání se mohl dočíst, že Usnesením č. 703 Rada města rozhodla zrušit zjednodušené podlimitní zadávací řízení na realizaci stavební zakázky „Revitalizace Pivovarských teras, Vimperk“ z důvodu zjištěných chyb zadávací dokumentace a zároveň rozhodla o tom, že po uplynutí zákonných lhůt bude zahájeno nové zadávací řízení na výběr dodavatele stejné veřejné zakázky formou zjednodušeného podlimitního řízení. Nutno podotknout, že chyby v zadávací dokumentaci odhalil jeden z účastníků řízení, nikoliv sám zadavatel.

   A to jsme na úplném začátku. Co nás ještě čeká za Jobovky spojené s realizací tohoto projektu si můžeme jen domýšlet. Toto ve mně vzbuzuje nemilé vzpomínky na realizaci rekonstrukce ulice 1. máje, kdy Krajský úřad Jihočeského kraje, odbor dopravy a silničního hospodářství zjistil ve stavebním povolení rekonstrukce ulice 1. máje ve Vimperku, tak zásadní nesrovnalosti, že zrušil celé rozhodnutí a vrátil celou věc zpět MěÚ Vimperk k novému projednání.

   Jak může město, v tak jednoduché akci, jako je strhnutí části zeminy, vybudovaní několika kamenných zdí a postavení WC ve stávající budově, udělat tak zásadní chyby, že se musí zrušit celé zadávací řízení? To na městě neexistuje tak běžná věc, jako je dvojitá kontrola? A to ve sledované zakázce, na kterou je navázána přeshraniční spolupráce s Freyungem?

   Již několikrát jsem upozorňoval na možné vady v tomto dotačním projektu, kde by mělo být cca 85% nákladů z ceny hrazeno z fondu Evropské unie. A my jsme na úplném začátku a nebýt upozornění účastníka zadávacího řízení, který tuto chybu odhalil, ale představme si situaci, že by chybu zjistili až komisaři z Evropských fondů, co by následovalo? Vyloučili by Vimperk z dotačního projektu a celou zakázku by zaplatili Vimperáci. Další otázkou je, jaký by to mělo dopad na spoluúčastníka dotačního programu město Freyung, kdyby byl Vimperk vyloučen? Co kdyby je také vyloučili a naše město by pak třeba zažalovali za zmaření jejich dotace a my jsme jim museli zaplatit i jejich projekt?

   Ptám se, hrozí nám tato situace?

   Protože vím, že na městě sedí pouze „Plánovači“, kteří s reálnými akcemi mají pramalou zkušenost, což dokládá výše uvedená akce rekonstrukce ulice 1. máje, a to přesto že jí měli logisticky a finančně připravenou od předešlého vedení města z řad politického hnutí Jihočeši 2012, tak v ní nasekali takové zásadní chyby, že jim krajský úřad stavební povolení zrušil. Velice se obávám o osud projektu revitalizace Pivovarských teras.

   Udivuje mě, že na přípravu výběrového řízení nové školky si město za půl milionu najme člověka, který připraví toto výběrko, ale na takto zásadní dotační akci s přeshraničním dopadem, kde je jen z české strany ve hře částka okolo 35 milionů korun, kterou při zjištění nesrovnalostí můžeme celou zaplatit, tak výběrové řízení připraví zaměstnanci města, a jak je patrné z uvedeného Usnesení č. 703, tak blbě.

S obavami hledím do budoucna, co všechno nás ještě s touto akcí čeká.

Ing. Milan Pešek
zastupitel města