Ohnivé probuzení

Nemalý šok musel zažít každý, kdo okolo druhé hodiny noční 11. července 2023 pohlédl podobně jako vimperský astronom a fotograf Vojtěch Kohout – autor prvních dvou snímků – východním směrem …

… a spatřil nad městem tento bezmála apokalyptický výjev.

Jiné, jako např. kmenového fotografa Šumavy.eu Jana Tláskala – autora zbývajících snímků, pro změnu časně nad ránem probudilo nezvyklé nepřetržité kvílení hasičských sirén a přimělo vydat se směrem, kam zmíněné zvuky mířily.

Ukázalo se, že obětí požáru, který vypukl patrně již po půlnoci, je objekt třídírny odpadů firmy Jihosepar ve Špidrově ulici.

Živelní pohromu, jejíž dosud neznámá příčina je předmětem vyšetřování, postupně společně likvidovalo deset hasičských sborů – profesionální hasiči z Vimperka, Prachatic a Strakonic, …

… dále pak dobrovolní hasiči z Hrabic, Svaté Maří, Čkyně, Vimperka, Zdíkova, Stach a Budilova. Kromě samotné hasící techniky bylo nutno použít také těžkou techniku k vyvážení odpadu a demontáži konstrukce samotné zasažené haly.

Ještě v odpoledních hodinách stoupal z vyhořelého objektu hustý dým, třebaže samotný požár, v jehož důsledku vznikla škoda sahající do desítek milionů korun, již byl plně pod kontrolou.

/red/