Bude z Anny nová radnice?

Vznik budoucího hotelu Anna se datuje okolo roku 1900, kdy původní budova byla postavena na místě zbouraného menšího dvoukřídlého domu. Nově vzniklá budova byla využívána jako obytný dům, ale jeho technický stav po 90 letech využívání byl kritický a hrozila demolice celého objektu. V roce 1990 byl dům odkoupen soukromým subjektem a vznikl Amber hotel Anna. Kompletní rekonstrukce objektu si vyžádala nemalé finanční prostředky. Rekonstrukce proběhla skutečně od základů, kdy z původní obytné budovy zbyla jen čelní stěna. Výsledkem rekonstrukce byl vznik hotelu na špičkové úrovni, který několik let využívala hlavně zahraniční klientela. Úbytek hostů vedl k tomu, že v roce 2016 došlo k uzavření celého hotelu a zaslepení oken a dveří pomocí dřevotřískových desek.

V minulém týdnu se objevil inzerát na prodej hotelu Anna. Tento nevyužitý objekt se nachází ve středu města naproti městskému parku a z druhé prosklené strany hotelu teče Volyňka. A co prostory v tomto mohutném, dvoupatrovém a tříkřídlém hotelu nabízejí? V současnosti má hotel 34 jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů, k tomu 14 prostorných apartmánů a dva rodinné apartmány. Ke konferenčním účelům byl v hotelu vybudován víceúčelový sál s kapacitou až 150 osob, dále jsou k dispozici tři salonky a samozřejmostí je i výtah. Celková užitná plocha činí skoro 5 000 m2 .

Tento objekt si již dlouho představuji jako novou, reprezentativní radnici města Vimperk. V současnosti město využívá několik budov jako jsou Steinbrenerova čp. 6 a čp. 5, nám. Svobody čp. 8 a budovu bývalého TKB a to nevím, jestli jsem na nějakou budovu ještě nezapomněl. Jedná se zejména o historické budovy, do kterých bylo v minulosti hodně investováno, ale asi mi dáte za pravdu, že se nejedná o administrativní budovy. Převážnou část prostor v těchto budovách představují schodiště, různé spojovací chodby a pro neznalého návštěvníka se jedná o skutečné bludiště.

Když spočítám jen pokoje v hotelu, bez rozlišení jejich velikosti a možných úprav, tak by zde mohlo vzniknout minimálně 50 kanceláří. V současnosti má Vimperk něco okolo 110 úředníků a myslím, že by se do Anny mohla vejít celá městská agenda, ale to je jen čistá spekulace bez bližších informací o požadavcích jednotlivých odborů. Ve vstupní hale by bylo infocentrum a recepce s podatelnou.

V každém případě by Vimperk získal reprezentativní budovu, ve které by se kumulovala městská agenda a občan by nebyl nucen objíždět celé město a hledat, kde je který odbor umístěný. Takto vzniklý úřad mi naplňuje pojmem: „Chytré a přívětivé město“. Ne zanedbatelnou devizou celého projektu je parkoviště umístěné přímo u stávajícího objektu s kapacitou cca 80 aut. Výhodou je i zastávka městské dopravy přímo před hotelem Anna.

Přibližná cena objektu k jednání je okolo 50 milionů korun. Tato cena by se samozřejmě snížila o prodej přebytečných budov. Myslím, že Vimperk má jedinečnou šanci na vznik nového reprezentativního sídla.

S nadějí na vstřícný přístup vedení města,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města