Zlatá ulička ve Vimperku

   Ano, ten nadpis je správně. Nejen v Praze, ale i u nás, kromě ulice Zlatá Stezka, máme svou „Zlatou uličku“. Jedná se o ulici Pražská – Pasovská a tento název si vysloužila díky radarům a semaforu, které městu vynášejí daleko více než kdysi poplatky za sůl převáženou z Bavor do Čech.

  Nekompromisnost a minimální limit překročení rychlosti proslavil naše město už i celorepublikově, dovolím si citovat titulku z článku: „Pokuta za 53 km/h na padesátce. Radar v malé české obci tvrdě trestá příliš rychlé řidiče.“

  Toto téma jsem již několikrát otevřel a zejména jsem kritizoval úsekové měření od hotelu Anna k hotelu Terasa, kde řidiči nemohou nikoho a nic ohrozit. V tomto úseku jsem pro zvýšení maximální povolené rychlosti na 70 km/hod. tak, jak tomu je o pár desítek metrů dál v úseku Kavárna Mráz – Píč Pit. Ale jelikož měření rychlosti, a zejména pokutování při jejím překročení, se stalo pro město velkým byznysem, přičemž k vymáhání pokut neváhá využívat i uvalení exekuce na nepozorné řidiče, tak tohoto řešení se jen tak nedočkáme. Stejně tak i nízko stanovený limit pro překročení povolené rychlosti nebude v dohledné době zvýšen.

   Dále bych chtěl upozornit všechny chodce, kteří využívají přechod řízený semaforem na ulici Pražská a přecházejí na červenou, a to z důvodů, že například:

◾ nezmáčknou příslušné tlačítko na sloupku semaforu, které zastaví provoz aut a
nepočkají až jim naskočí zelená, přičemž mnohdy tento způsob zastavení provozu ani
neznají,
◾ nechtějí zdržovat a počkají až auta přejedou, a potom přechází na červenou,
◾ v dohlednu nejedou žádné auta a rovnou přechází na červenou,
◾ přechází mimo vyznačený přechod.

   Na provoz tohoto přechodu se v poslední době soustředí strážníci Městské policie a při řešení přestupku jsou docela nekompromisní. Pro představu poslední uložená pokuta za přecházení na červenou byla ve výši 1 000 Kč. Při řešení takto nepřiměřené pokuty zastání nenajdete ani u vrchní velitelky Městské policie starostky Martanové. Ta pouze zvedne telefon a sjedná vám schůzku s panem Koberou, velitelem MP Vimperk, a to je vše. Toto je realita, takto končí veškerá vstřícnost, empatie, přívětivý úřad, synergie, anebo čím vším se pyšní toto vedení města. Plnění městské kasy, aby bylo co utrácet, to je to, oč tu běží a je úplně jedno, jestli překročíte povolenou rychlost o 3 km/hod., anebo jdete přes přechod na červenou, a to bez jakéhokoliv ohrožení ostatních účastníků dopravního provozu.

   V rámci objektivity jsem dne 27.7.2023 v souladu s ustanovením § 82 písm. b) zákona o obcích poslal panu tajemníkovi dotaz na udělování pokut na přechodu pro chodce, který je řízen semaforem, v ulici Pražská, za léta 2022 a 2023.

   Obratem mi byla zaslána odpověď s výčtem pokut, které byly uděleny za sledované období. Městskou policií byl přestupek (přecházení na červenou) řešen 2krát domluvou a 4krát byla udělena pokuta na místě. Strážníci udělili pokutu 2krát ve výši 500 Kč a 2krát ve výši 1 000 Kč.

   Proč za spáchání výše uvedeného přestupku není měřeno všem stejným metrem? Proč nezasáhla paní starostka, jako vrchní velitelka Městské policie při udělení nepřiměřené pokuty? To jsou otázky, na které se asi nedočkáme odpovědi. Prostě občané Vimperka se musí smířit s tím, že jsme si všichni rovni a jen hrstka občanů je jaksi rovnější.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města