Nastavené zrcadlo

Při návštěvě zasedání zastupitelstva města by mohl nezasvěcený účastník nabýt dojmu, že vedení města řídí město tak, jako žádné jiné v okolí. Vše navržené bez problémů odsouhlasí, přičemž k tomu je jen pár výkřiků nesouhlasu od opozice, ale to nikdo z vládnoucí garnitury nebere vážně a vznesené problémy bagatelizuje či rovnou ignoruje. Málo komu z nezasvěcených je přitom známo, že např:

  • radnice se ke změně územního plánu (dále jen ÚP) staví podle toho, kdo o něj žádá. Když je potřeba povolit něco na Vodníku, tak se z ÚP tato část vyloučí a pak je to do roka a dne schválené. Nebo když žádá developer, který v tom umí chodit a najde si vimperského zastupitele, který v tom také umí chodit, tak celá změna ÚP č. 5, což je přestavba bývalého ČSAD na obchodní centrum, schválená taktéž do rok a dne. To jen obyčejní občané Vimperka jsou úplně bezmocní a čekají již léta na změnu ÚP č. 3 a č.4. Asi správně „nemotivují“ zainteresované úředníky.
  • když je radnice kritizována za to, že Vimperk má dlouhodobé problémy se zubaři a na zasedání zastupitelstva se přímo tato problematika řeší, tak starostka odpoví, že žádný problém není, že prý končí jen MUDr. Suková. To, že půl Vimperka jezdí k zubařům po celém kraji a do Prahy, anebo své problémy řeší přes zubní pohotovost, jí nezajímá.
  • k plnění městské kasy našla radnice dost svérázný způsob, a to šikanou řidičů dodržováním rychlosti v minimální toleranci a v úsecích, kde k tomu z hlediska bezpečnosti není vůbec žádný důvod.
  • koalice schválila schodkový rozpočet, kde jen chod radnice schlamstne 109 milionů korun.
  • koalice jen za dva projekty utratí 23 milionů korun (školka a Steinbrenerovy domy) bez toho, aby měla aspoň nějakou reálnou představu, kde sežene 280 milionů na vlastní realizaci (200 mil. S. domy a 80 mil. školka).

A věřte mi, že takto bych mohl ještě dlouho pokračovat, ale má to i úsměvný konec. Slavnostní přípitek šampíčkem po skočení posledního zastupitelstva v roce 2023 zřejmě na úspěchy, přesně to nevím, protože si myslím, že není co slavit, tak jsem přípitek vynechal. Šampus byl nealkoholický asi proto, že koaliční zastupitelé jsou zřejmě již dost opilí neomezenou mocí, kterou nám tu předvádí.

A vše je zalité sluncem!

A pak je tu výzkum společnosti Obce v datech, spol. s r.o. se sídlem Praha 8, Šaldova 219/1, která již léta hodnotí kvalitu života v obcích České republiky. Vimperk se meziročně propad v hodnocení o 48 míst!

Tomuto já říkám nastavení zrcadla. Toto je odraz skutečného vládnutí této koalice.

Vimperk patří mezi pět nejhůře hodnocených měst, a protože se tento výsledek radním nelíbí, tak už zpochybňují vlastní statistiku a dokonce i odbornost společnosti Obce v datech spol. s r.o. Dal jsem si tu práci, abych podrobně vypsal jednotlivé kategorie, hodnocení a popis kritérií.

Takže co z tabulky plyne?

Máme málo praktických lékařů, dětských lékařů, lékáren a nemocnic, což víme, ale neřešíme. Katastrofální nabídku práce, a to jak na portálech, tak na Úřadu práce. Nízkou pomoc v hmotné nouzi. Díky vymáhání nezaplacených pokut za překročení rychlosti jsme 172 místě v počtu exekucí na obyvatele. Index kvality středních škol ponechám bez komentáře. Mimo to, že ve Vimperku končí další banka, tak ani s bankomaty to není u nás slavné. Restaurace, kina, dopravní obslužnost jsou podprůměrné. I přes veškerou šikanu řidičů jsme na 178 místě v počtu dopravních nehod na obyvatele. Vimperk vymírá a mladí se k nám nehrnou. Pak se nemůžeme divit ani slabé volební účasti.

Toto je pravý stav života ve Vimperku a vše není zalité sluncem!

I přesto Vám přeji příjemný konec roku a do toho Nového Vám všem přeji zejména zdraví, to ostatní není až tak důležité.

S pozdravem

Ing. Milan Pešek
zastupitel města