Cesta za Ayahuascou

Pokud tě něco neodbytně táhne za poznáním, jaká je vlastně skutečnost. Co se to před tebou pořád skrývá? Máš stále vracející se sny, ve kterých se snažíš odhalit tajemství, nebo tě přímo zve duch Matky přírody, kterého botanici pojmenovali Banisteriopsis caapi, ale amazonští domorodci ji nazývají Ayahuasca, nejspíš si zván na duchovní cestu, kterou ti nabízí sama Matka příroda.

Aya, takto trochu familiárně nazývám Ayahuascu já, je moudrá rostlina – liána, která rozpozná, co její příjemce potřebuje vidět, připomenout, přijmout a představí mu budoucnost. Odhalí případnou nemoc a nechá prožít skryté emoce.

Věda sice Ayu klasifikuje jako psychedelikum, ale amazonští šamani ji po staletí nazývají jako liánu duše či liánu mrtvých. Podává se jako nápoj v množství cca velkého panáka, je tmavě hnědé barvy a nevalné chuti. Je to hustý hořko-trpký nápoj, na jehož chuť si jen stěží zvykneš.

Průvodními jevy po požití Ayahuascy jsou nádherné vize, barevné obrazce, umožní ti návštěvu cizích vesmírů, přístup do vyšší dimenzí, setkání s duchovními bytostmi, zprostředkuje učení od samotné Matky přírody, ale také se po ní zvrací. Na ceremonii s Ayou se chodí po týdenní dietě a v podstatě na lačno. Tedy účastník technicky zvrací, ale to, co zvrací, je spíš duchovního charakteru, tedy zatěžující „odpad“, který si se sebou táhne léta a mnohdy i několik minulých životů.

Ceremonii s Ayou vede šaman, což je medicinman, který se prací s Ayou zabývá celý život a většinou se toto umění předává z otce na syna. Před vlastní ceremonií šaman nejdříve celý prostor vyčistí od temných sil a duchů, a to pomocí vykuřovadel jako je Palo Santo (svatý klacek) a dalších rituálů. Při vlastní ceremonii pije šaman Ayu také, aby se „napojil“ na ostatní účastníky ceremonie, a protože Aya umí uspořádat setkání i se zlými duchy a temnotou, je pak přítomnost skutečného šamana nezbytná. Napojený šaman reaguje podle intenzity útoku „temnoty“ a provádí adekvátní ochranu, která má několik stupňů. Od kouření obřadního tabáku mapacho, očišťování pomocí metličky surupanga, která je upletena z posvátných listů až třeba k tanci či zpívání posvátné písně Icaros.

Z výše uvedených důvodů ceremonie pořádané v ČR nedoporučuji, nejen že zde nejsou šamani s patřičnými znalostmi a praxí, kteří by hlavně při prvních ceremoniích pomohli s možnými „zlými“ démony, ale i proto, že distribuce Ayi je v naší republice zakázána a trestaná jako dealování drog, viz nedávný případ polské dvojice, která za distribuci Ayi dostala trest 8 let odnětí svobody a od výkonu trestu je zachránila až milost prezidenta p. Zemana.

Tento článek vznikl jako reakce na mojí nedávnou cestu do Healing – Ceremonies – Mexico v Cancúnu. Myslím, že kdo svůj duchovní rozvoj myslí vážně, tak je pro něj toto centrum, kde si vystačíte s češtinou, výborný začátek. Jsou zde k dispozici i další léčebné rostliny a očistné rituály. Výborné zázemí, ubytování, strava a doprovodný a relaxační program. Pobyt u nejmodřejšího moře, které jsem měl možnost vidět. Poměr cena – výkon je ve Váš prospěch.

Vřele doporučuji,

Milan Pešek