Mouřenec je bohatší o muzeum

mourenec leto

 

 

Mouřenecké léto je v plném proudu, akce stíhá akci, ale co dál  je na Mouřenci nového? Ještě jsme se nezmínili o novém muzeu! Napsala nám o něm více Marcela  Havelková:

 

V sobotu 16. května 2015 byla ve 14 hodin, česko-německou poutní mši sv., v kostele sv. Mořici opět zahájena sezona na Mouřenci. Římskokatolická farnost Mouřenec je farností pouze historicky, ale nemá od odsunu původního německého obyvatelstva v roce 1946 a nástupu komunistického režimu žádné farníky.

devastace sv. mouřence -kolem r. 1985

 

Zdevastovaný kostel byl v letech 1991-93 zachráněn díky finanční sbírce rodáků a zejména díky jejich úsilí. Byli to oni, kteří vytvořili podpůrný spolek s názvem Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen, e. V., pod vedením architekta Karla Suchého a Karla Prinze.vydražená dvířka od svatostánkudvirka

Od 26. září 1993, kdy byl Mouřenec biskupem Liškou znovu slavnostně vysvěcen, se tu konaly dvakrát do roka německé bohoslužby pro rodáky. V roce 2005 zde režisér Jiří Strach natočil část pohádky Anděl Páně a následovaly další filmy, seriály a dokumenty.

„Už dvacet let se tu konají česko-německé bohoslužby, ale od podzimu 2011 mohou lidé na Mouřenec chodit i na komentované prohlídky, koncerty, pobožnosti, meditace a další akce. Hlavním spoluiniciátorem této obnovy je Lukáš Milota, rodák z Annína. Spolu s Helenou Pekárkovou se zasadili o realizaci  Léta na Mouřenci, které toto půvabné místo znovu oživilo. Svým duchovně-kulturně-vzdělávacím programem přiláká tisíce návštěvníků ročně“ říká P. Tomas van Zavrel, administrátor farnosti a pokračuje:

„Tento rok jsme chtěli rozšířit nabídku o stálou výstavu historických velkoplošných fotografií na 12 panelech a několika vzácných exponátů v bývalé oratoři. Výstavu se podařilo zrealizovat díky finanční pomoci rodáků. Je to pro mne povedený příklad, jak zpřístupnit jinak nevyužívaný kostel veřejnosti.“

 

„I letos proběhne  cyklus Léto na Mouřenci. Jedním z jeho vrcholů bude v neděli 14. června 2015 koncert Lenky Filipové! Podrobný program najdou návštěvníci, zájemci a všichni, které zveme, na našich webových stránkách www.pratelemourence.cz a facebooku,“ říká Lukáš Milota.  

-red-

POZVÁNKU NA UNIKÁTNÍ KONCERT LENKY FILIPOVÉ NAJDETE ZDE