Ojedinělý jev Outflow nad Šumavou

Asi málokdo zaregistroval 17. července 2015 v podvečerních hodinách na Šumavě jev, který se vyskytuje zřídka kdy. Jde o o jev “outflow boundary”.

 

Outflow boundary je jev podobný přechodu studené fronty, kdy chladnější vzduch vytékající z bouřky vytváří při svém postupu mezoměřítkové atmosférické rozhraní. Přechod takového rozhraní se obvykle projeví náhlým zesílením větru a následným poklesem teploty (a vzestupem tlaku vzduchu). Přechod ouflow boundary není většinou doprovázen srážkami. Outflow boundary se však může stát spouštěcím mechanismem pro vývoj nových bouřkových buněk daleko od původní oblastí bouřkové aktivity. Dokáže také urazit vzdálenosti v řádech desítek až stovek kilometrů. Kromě dat z pozemních meteostanic lze pozici outflow boundary zjistit v některých případech na radaru, kde se projevuje jako velmi tenká linie slabé odrazivosti. Občas je velmi dobře vidět i na satelitních snímcích, kdy v okolí bouřky (často v jejím týlu) “odfoukne” ostatní oblačnost a vytvoří tak bezoblačnou oblast (autor textu Tomáš Prouza, Amatérská meteorologická společnost, srpen 2012).

 

Na Šumavě se jev projevil právě výrazným poklesem teploty cca o 5°C, například v Českém Krumlově až o 8°C, náhlými poryvy větru a zvýšením vlhkosti vzduchu. Stanice tento jev zaznamenaly bez ohledu na nadmořskou výšku. Na radarovém snímku je jev viditelný jako tenká modrá linie, postupující k jihozápadu. Startovacím mechanismem byla v tomto případě bouřka, která vznikla v odpoledních hodinách ve středních Čechách a směřovala k jihovýchodu na Brno.

 

Radarový snímek ze 17. července 2015 v čase 17:45, kde je patrná linie nad Šumavou, zdroj: radar.bourky.cz

 

 

Grafy některých meteostanic, kde byl jev outflow boundary dobře patrný, zdroj grafů ČHMÚ:

 

(ir)