vimperk

Vimperk – bezpečné město?

vimperk
Nechceme dopadnout jako ve Strakonicích, kde došlo nedávno k zabití člověka. Tak vysvětluje starosta Vimperka Bohumil Petrášek jeden z důvodů, proč se ve středu od sedmnácti hodin v sále MěKS koná veřejné setkání občanů Vimperka s vedením města a zástupci státní i městské policie nazvané “Za bezpečné město”.

 

 

Setkáni se koná jako reakce na napadení, ke kterému došlo v uterý 11. září ve výkupu kovového šrotu v areálu firmy Autocentrum Presl. Šestice mužů zde napadla majitele i obsluhu. Jeden z poškozených, Ludvík Presl mladší, je od této události v pracovní neschopnosti. O přepadení jsme psali zde.

 

Na začátku vyšetřování případu byla celá věc řešena jako přestupek proti občanskému soužití. Až později vimperští policisté incident překvalifikovali na přečin výtržnictví a ublížení na zdraví. Tuto změnu právní kvalifikace nám potvrdila policejní Martina Joklová, ale další podrobnosti odmítla s ohledem na probíhající vyšetřování komentovat.

 

Již krátce po napadení začali manželé Preslovi podnikat kroky, aby se podobné události ve Vimperku nestaly někomu jinému, jelikož se nejednalo o první “výstřelek” nepřizpůsobivých občanů. Setkali se starostou Bohumilem Petráškem a místostarostkou Jaroslavou Martanovou. Výsledkem byl příslib, že se v nejbližší možné době uskuteční setkání občanů na téma bezpečnost ve městě. Což se tak ve středu od sedmnácti hodin stane. Mimo vedení města přijdou s občany diskutovat zástupci Městské policie Vimperk a za Policii ČR zástupci vimperského obvodního oddělení, prachatického územního odboru a krajského ředitelství.

 

Podle slov starosty Bohumila Petráška, nelze před jednáním nepřizpůsobivých občanů zavírat oči. On sám se v tomto týdnu setká s některými poslanci, kde se bude snažit spolu s dalšími starosty vyvolat jednání o otázce bezpečnosti slušných lidí před občany, jejichž chování se neslučuje s nastavenými pravidly.

 

Manželé Preslovi plánují rovněž na středečním setkání dát občanům k dispozici petici, kterou připravují. Autoři petice v ní chtějí upozornit na neutěšený stav bezpečnosti ve Vimperku. Její přesné znění ještě nemáme k dispozici, ale jakmile petici obdržíme, zveřejníme ji, což by mělo být během pondělí.

 

 

Josef RYCHTÁŘ

 


úvodní foto: webcam sumava.eu

 

{acepolls 4}