Pomáhají přírodě i nemocnici

 

Vypomoci Fakultní nemocnici Plzeň s nedostatkem krve se rozhodlo 16 zaměstnanců Správy Národního parku Šumava, kteří v pátek vyrazili do Plzně darovat krev. „Byli to lidé ze všech oborů, kterým se park věnuje. Přijeli lesníci, vědci, pracovníci informační a strážní služby i státní správy, zaměstnanci ekonomické i provozní sekce,” jmenuje Pavel Pechoušek, mluvčí NP a CHKO Šumava. Darovat krev teď budou pravidelně.

 

Je to chlap jako hora, celý život tvrdě pracuje v lese a snaží se, aby šumavské lesy byly stále zelené, když se tento pátek rozhodl darovat krev, skácel se po odběru jako špalek. Řeč je o Vítu Chladovi, zaměstnanci Správy NP a CHKO Šumava, který se společně se svými 15 kolegy rozhodl v pátek darovat krev. Nejdřív v klidu daroval 450 mililitrů krve, pak ale náhle ucítil slabost a věděl, že něco není v pořádku. „Všechno se se mnou zatočilo a pak už si vůbec nic nepamatuju. Když jsem se probral, tak se nade mnou sklánělo pět sestřiček,” s úsměvem vypráví sympatický modravský lesník.

 

Darovat krev se rozhodl po druhé v životě. Poprvé to bylo ještě na vojně. Teď přijel do Plzně na výzvu zdejší fakultní nemocnice, která trpí nedostatkem krve a podpořil dlouholetou a tradiční akci Českého rozhlasu Plzeň s názvem Daruj krev s Českým rozhlasem. „Byla to jen krátká nevolnost. Určitě mi to nezabrání v tom, abych se stal pravidelným dárcem,” říká Chlada. V jeho rozhodnutí navštívit transfúzní stanici hrál totiž velkou roli i fakt, že jeho otec měl havárii, při které málem přišel o život. „Potřeboval tehdy hodně krve a lékařské péče, tak bych chtěl lékařům tuhle službu vrátit, alespoň touto cestou,” vysvětluje Chlada.

 

Podle Máji Švojgrové, lékařky z Transfúzního oddělení FN Plzeň nejde rozhodně o nějakou ostudu.
„Takové věci se nám stávají. Pan Chlada nemá žádné zdravotní problémy. Někdo se s náhlým úbytkem krve prostě vyrovná trochu hůř než ostatní. Doufám, že ho tato zkušenost neodradí od další návštěvy,” uvádí lékařka.

 

{gallery}vimperk/2012/rijen2012/krev/{/gallery}

 

Poprvé daroval krev Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

„Až příliš často se v různých situacích přímo či nepřímo setkáváme s potřebou krve pro záchranu lidských životů.  Naši pracovníci strážní a informační služby krev darují pravidelně. Patří jim za to můj obdiv, a proto jsem se rozhodl je osobně následovat. Příklady táhnou a věřím, že příště zlákáme další dobrovolníky. Stejně jako má krev může pomoci někomu v nouzi, mohu já příště potřebovat stejnou pomoc. Všichni máme pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, jsme v dobré kondici, a proto doufáme, že naše šumavská, ochranářská krev bude pro plzeňské lékaře a jejich pacienty přínosem,” uvádí ředitel Mánek.

 

Naopak pravidelným dárcem je jeho náměstek Tomáš Fait. „Před dvaceti lety jsem měl těžký úraz a málem přišel o život. To, že jsem pravidelným dárcem krve, beru jako poděkování lékařům z plzeňské fakultní nemocnice, kteří mi tehdy zachránili život. Navíc nikdy nevím, kdy budu krev znovu nutně potřebovat,” vysvětluje Fait.

 

 

(jr)

 


foto: archiv Správy NP Šumava