Druhá služebna zatím nebude. Není k tomu zkolaudovaná

„To snad nemyslíte vážně,” reagoval Ludovít Sitár bydlící v areálu U Sloupů, když jsme se ho zeptali, co říká na to, že v těsné blízkosti jeho domu bude zřízena detašovaná služebna Městské policie Vimperk. Zatím může být nějakou dobu ještě v klidu, vedení města sice už chtělo od středy služebnu uvést do provozu, ale ukázalo se, že prostory v bývalých kasárnách v tehdejší správě budov nejsou k tomuto účelu zkolaudované.

 

 

Myšlenka, že se vrchní strážník Daniel Ziemba spolu s představiteli města snaží zřídit další služebnu městské policie, zazněla poprvé před občany na setkání „Za bezpečné město” (informovali jsme jako první 12.10.). Čeká se, až E.ON namontuje elektroměr a služebna v areálu U Sloupů je připravena přivítat první zlobivé občany k řešení přestupků, zaznělo tehdy v sále MěKS.

 

 

„Budou se tam vozit k řešení přestupků osoby, které dlouhodobě dělají ve městě problémy,” vysvětloval tehdy starosta Bohumil Petrášek. Zatímco nahoru do bývalých kasáren by potížisty odvezli městští strážníci, zhruba tři kilometry zpátky do města by se museli projít po svých. Nebo si někoho přivolat.

 

 

{gallery}vimperk/2012/rijen2012/sluzebna/{/gallery}

 

 

„Tento způsob se osvědčil i v jiných městech, my jsme se inspirovali především Chomutovem,” doplňuje místostarostka Jaroslava Martanová. Podle jejích slov je umístění služebny mimo vlastní město legislativně v pořádku, služebna se může nacházet kdekoliv v katastru města. Na naši otázku, zda se neobává šikany ze strany strážníků, pokud se jim někdo znelíbí, odpovídá, že nikoliv. „Přestupky se řeší jen s těmi, kteří dělají problémy. Navíc jsou strážníci vybaveni mikrokamerou se záznamovým zařízením,” odmítá možné zneužití výjezdů za Vimperk. Strážníci už dříve řešili v bývalých kasárnách přestupky, přidává další argument pro volbu místa Jaroslava Martanová.

 

 

„Máme zde skupinu lidí, kteří dělají problémy opakovaně. Chceme právě těmto osobám znepříjemnit život. Kteří si z toho, že je řeší policie, ať už státní, či městská, nic nedělají,” zdůvodňuje zřízení detašované služebny starosta Bohumil Petrášek. Jako příklad uvádí partičku, která napadla rodinu Preslových v jejich areálu. „Ty řešila policie během dne, kdy došlo k incidentu v areálu Preslových, třikrát. Jakmile je propustila toho dne po obědě státní policie po šetření napadení, zabývala se jimi během odpoledne ještě dvakrát městská policie,” popisuje chování některých obyvatel starosta.

 

 

Umístění druhé služebny do areálu U Sloupů se vůbec nelíbí obyvatelům v těsné blízkosti budovy, kterou by strážníci měli využívat. O tom, že vedle nich se ve velmi brzké době, se dozvěděli poprvé až od naší redakce toto pondělí. „Jsme první na ráně,” obávají se Ludovít Sitár a Jaroslava Wolfová bydlící v sousedství plánované služebny. „Domnívám se, že si budou vybíjet vztek na všem, co jim bude stát v cestě. Odnesou to dopravní značky po cestě a náš majetek, když půjdou okolo,” myslí si Ludovít Sitár, sám bývalý strážník. „Městská správa už tam dříve pořídila z důvodu častějších krádeží v areálu kamerový systém,” odpovídá na dálku místostarostka Jaroslava Martanová.

 

 

Jedinou překážku vidělo vedení města v instalaci elektroměru pracovníky E.ONu a pak už mohli vimperští strážníci objekt využívat. V úterý 23.10. byl elektroměr zprovozněn, ale dveře od nové služebny zůstanou zatím zamčeny. Při naší obhlídce v pondělí v bývalých kasárnách nás skrz okna zaujalo, v jakých podmínkách by měli strážníci řešit přestupky, proto jsme se starosty Bohumila Petráška zeptali, zda vůbec nemovitost splňuje všechny náležitosti pro užívání. Jak nás ve čtvrtek Bohumil Petrášek informoval, budova byla zkolaudována k administrativním účelům, ale nesplňuje všechny podmínky pro zřízení služebny městské policie. „Budeme muset požádat stavební úřad o změnu způsobu užívání. Chybí nám například vyjádření hasičů a hygieniků,” přiznal starosta. Služebnu dostanou tedy strážníci k dispozici, až se podaří získat patřičná povolení.

 

 

Josef RYCHTÁŘ

 

 

foto: (jr)