padelky

Na Prachaticku kolují padělky

Od začátku října dokázala pětice mladíků z Prachaticka udat po obchodech několik desítek kusů padělaných bankovek. Policie nyní před nimi varuje. 

 

padelky

 

Jihočeští kriminalisté dokázali najít viníky padělání peněz, které se v první polovině října objevily po celém kraji, nejčastěji v obchodech s potravinami. Padělání se dopustila pětice mužů z Prachaticka. Nyní již obvinění mladíci ve věku dvacet, devatenáct, dvaadvacet a šestadvacet let z Prachaticka se rozhodli obohatit na úkor ostatních tím, že jeden z nich na domácí tiskárně v jeho bytě vyhotovil desítky padělaných bankovek v hodnotě dva a pět tisíc korun a spolu s dalšími se padělky snažili udávat v obchodech na různých místech v kraji. Nejčastěji si kupovali drobné a levné zboží jako například cigarety, pití a jiné potraviny tak, aby se do jejich rukou při platbě padělkem dostalo co nejvíce peněz pravých. “Takto si obvinění počínali zhruba prvních čtrnáct dní v říjnu, podle zkušených kriminalistů se jedná o méně zdařilé padělky a obviněným snad muselo být jasné, že jejich počínání nebude mít dlouhého trvání. Všech pět mužů se při výsleších ke svému jednání plně doznalo a kriminalisté jim následně sdělili obvinění ze spáchání trestných činů padělání a pozměnění peněz a podvodu, kterých se dopustili formou spolupachatelství,” popisuje jednání povedené partičky jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická.

 

 

Ač kriminalisté v tomto případě hodnotí padělky jako méně zdařilé, obviněným se podařilo obelstít několik desítek lidí. Proto doporučují všem, aby si dávali při směně peněz ať už v obchodech nebo kdekoliv jinde velký pozor na to, jaké bankovky se jim dostávají do rukou.

 

 

“Základním pravidlem je to, že pravé peníze vždy šustí, ty, které jsou vyhotoveny na obyčejný, tvrdší papír také, ale ne tolik. Každá pravá bankovka má několik ochranných prvků, mezi ty, které jsou pro oko běžného člověka nejjednodušší zkontrolovat, patří například vodoznak a lesklý ochranný proužek, který je při nastavení bankovky proti světlu celistvý, přitom na první pohled je přerušovaný a stříbrný. Pokud už se Vám do ruky padělaná bankovka dostane, obraťte se ihned na linku 158 a peníze v žádném případě nevyhazujte,” upozorňuje Lenka Holická.

 

 

(jr)

 


foto: Policie ČR