Premiéra filmu sušického režiséra

Drama Ladislava Plecitého s hvězdným obsazením


PREMIÉRA V SUŠICKÉM KINĚ : NOVÝ FILM LADISLAVA PLECITÉHO NABÍDNE NAPÍNAVOU ATMOSFÉRU I ZNÁMÉ TVÁŘE

Studentské snímky si bohužel obvykle mohou o slavnostní premiéře, červeném koberci a bohatém doprovodném programu nechat jen zdát. Výjimkou je nový film Ladislava Plecitého, studenta Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Thriller s názvem Zítra totiž bude 16. listopadu slavnostně uveden v nově zrekonstruovaném kině v Sušici.

Pokud si filmový divák studentské filmy sám nevyhledává, není tu zrovna dvakrát velká šance, že se k němu nějaký dostane. Mnoho studentů filmových škol tak vlastně točí své snímky jen „do šuplíku”. Ovšem premiéra filmu Zítra nabízí zajímavou příležitost pro všechny, kteří by se chtěli podívat na studentský film v prostředí moderního kinosálu. Autorem snímku je sušický rodák Ladislav Plecitý, který třetím rokem studuje obor režie a scenáristika.

 

Film podle povídky za korunu


Hlavním hrdinou příběhu je Viktor Kostka (Jarek Hylebrant), který se právě vyrovnal se zákeřnou psychickou nemocí a počal potomka se svou osudovou láskou (Andrea Kerestešová). Zdá se, že mu nic nebrání v tom, aby žil spokojený a šťastný život. Vzápětí ovšem od neznámého slepce (Marian Roden) obdrží tajemný vzkaz. Netuší, že tím se odstartoval nejtragičtější den jeho života…

Snímek je natočen na motivy dosud nepublikované povídky Vítězslava Jareše Láska je sobecká. „Dostal jsem se k ní přes šéfdramaturga ČT,” vysvětluje režisér filmu Plecitý. Její autor Jareš prodal práva na zfilmování za symbolickou částku 1 Kč a prohlásil, že do scénáře nebude zasahovat a nechá ho plně v kompetenci režiséra.

Film Zítra je zatím největším a také nejnáročnějším projektem režisérova štábu, který čítal kolem stovky lidí. Celkem pěti natáčecím dnům předcházely téměř půlroční přípravy scénáře, jehož teprve patnáctá verze byla finální. Po natáčení, které probíhalo například v prostorách psychiatrické léčebny v Bohnicích či v samotném centru Plzně, následovaly ještě čtyři měsíce postprodukce, zejména kvůli relativně velkému množství trikových záběrů.

 

Kapitán Dejdar a zakrvácená Kerestešová


Režisér se může pochlubit i množstvím kvalitních hereckých stálic, které ve filmu účinkují bez nároku na honorář. Hlavní roli Viktora Kostky ztvární herec Jarek Hylebrant, jehož jste měli možnost vidět kupříkladu v thrilleru Hodinu nevíš nebo v novém dramatu 7 dní hříchů. Hylebrant se na natáčení poctivě připravoval, s psychologem například konzultoval chování schizofrenních pacientů a společně s režisérem Plecitým vytvořil pro Viktora Kostku specifickou mimiku a gestikulaci. Další slavnou tváří je bezpochyby herečka Andrea Kerestešová. Štáb byl trochu nervózní, jak se bude tvářit na to, až jí vysvléknou do krajkového prádla, polijí umělou krví a nasypou na ni peří. Kerestešová prohlásila, že to byla „skvělá zábava”.

Podle Martina Dejdara alias kapitána Plichty má prý Plecitého scénář jedinou chybu – není to „celovečerák”. Další velcí herci, Jan Kříž a Marian Roden se s Ladislavem Plecitým na place setkali už poněkolikáté; například Marian Roden se objevil v jeho předchozím snímku Růže. Za zmínku určitě stojí i hvězda televizních obrazovek Dana Morávková. Prostor ale dal režisér i začínajícím umělcům – do filmu angažoval studenta herecké konzervatoře Petra Slavíka.

 

Premiéra!

Režisérovým záměrem bylo natočit čistokrevný, napínavý thriller a vyzkoušet si adaptaci cizí látky. Jak byl úspěšný můžete posoudit na dnešní premiéře, která začíná ve 20 hodin v novém sušickém kině. Během slavnostního večera, kterým bude provázet moderátor Radek Nakládal, se na pódiu představí herci i tvůrci snímku, nebude chybět ani pohled do zákulisí natáčení (film o filmu). Diváci se mohou těšit také na hudební zpestření v podobě skupiny UG – Strýčkova zahrádka a následnou after party.
Vstupné na premiéru 70 Kč, rezervace na www.kinosusice.cz.

 

zitra 2

 

Zítra

drama/thriller, Česko, 2012, 25 min, nepřístupný mládeži do 12 let

Režie: Ladislav Plecitý

Hrají: Jarek Hylebrant, Martin Dejdar, Vlastimil Vik, Andrea Kerestešová, Dana Morávková,

Jan Kříž, Marian Roden, Hynek Chmelař, Petr Slavík