Město hlídají nově další tři kamery

O další tři kamery byl rozšířen kamerový systém Městské policie Vimperk. Pořádek ve městě tak nyní hlídá celkově jedenáct kamer. A už moc přibývat nebudou.

 

Jak nám sdělil vrchní strážník vimperské městské policie Daniel Ziemba, zkušební provoz kamer skončil a záběry jsou plně k dispozici obsluze kamerového systému. Strážníci mohou nově sledovat případné nekalé jednání v Pražské ulici, o kousek výše v Pasovské ulici a také mají pod kontrolou podchod v Sušické ulici.

 

img 4607-003

 

Původně měl být letos arzenál rozšířen o dvě kamery, na což pamatoval i městský rozpočet. Jenže se podařilo získat na jejich pořízení dotaci, proto se z ušetřenených peněz koupila kamera ještě jedna. Za část zbývajících peněz pak městská policie pořídila nový počítač sloužící k obsluze kamer a druhou obrazovku. Před pořízením druhé obrazovky byly náhledy daleko menší, operátor sedící u obrazovek tak od nynějška snadněji odhalí, nepáchá-li se ve městě nějaká nepravost.

 

Záznamy z kamer se archivují jeden měsíc a nezřídka pomáhají státní policii k dohledání trestné činnosti. Využívat se je naučili i obyvatelé Vimperka. “Obrátil se na nás například majitel auta, že mu někdo v Mírové ulici naboural stojící auto. A na záznamech jsme skutečně našli řidiče, který měl karambol na svědomí,” představuje další využití kamer Daniel Ziemba.

 

Podle slov vrchního strážníka mají v současné době pod dohledem kamer všechna riziková místa ve Vimperku. Ať už se jedná o autobusové nádraží, hřiště na sídlišti, okolí hotelu Vltava, okolí pošty, Pivovarskou ulici, nebo právě čerstvě pokrytá místa. Kromě jedné výjimky. Jediným problémovým místem, které by si podle jeho názoru zasloužilo stálý dohled a kam kamery nedosáhnou, je okolí fontány v parku.

 

“Budu usilovat o to, aby na fontánu mířila stacionární kamera,” říká Daniel Ziemba. Oproti otočným přístrojům je levnější, proto věří, že jeho požadavek bude vyslyšen. Další zvyšování počtu kamer by, jak se domnívá, nebylo efektivní. Obsluha by nestíhala sledovat, co kamery zabírají, objasňuje. “Dvanáct záběrů po šesti na dvou obrazovkách, to považuji za optimální stav,” vysvětluje závěrem vrchní strážník vimperské městské policie.

 

 

JR