Opravil synagogu i fotbalové kabiny

Rekonstrukce synagogy a fotbalových kabin na hřišti. Dvě z nejvýraznějších stavebních akcí tohoto roku. Na obou se výrazně podepsal čkyňský podnikatel Jan Vojtíšek. „Rekonstrukce synagogy pomalu končí a vše bylo zatím v pořádku a podle plánů. Byla to zvláštní stavba. Určitě ne nejsložitější co naše firma dělala, ale hlavně prestižní, protože to bylo doma ve Čkyni,“ uvádí Jan Vojtíšek, majitel firmy Stavoj.

Za jak dlouho rekonstrukci synagogy dokončíte?

Stavba bude hotová 15. 12. 2012. Začali jsme koncem listopadu 2011.

Byla to nejsložitější stavba, kterou vaše firma dělala?

Nebyla to nejsložitější stavba, byla trochu zvláštní a prestižní, protože to bylo doma ve Čkyni.

Jak rozsáhlou rekonstrukcí synagoga prošla?

Rekonstrukce synagogy a technického objektu obsahovala zateplení a úklid půdy, novou elektroinstaci, zdravotně technickou instalaci, opravu vnitřních omítek s vymalováním, izolace podlah tepelné a proti vodě, betonování podlah se zadlážděním, provedení keramických obkladů stěn na toaletách, novou fasádu, kamenné oplocení, opravu studny s osazením ruční pumpy, zadláždění chodníků kamennými kostkami ve dvoře a osetí travinou ostatních ploch. Památkáři na synagoze odhalili v hlavním sále fresku a dva výklenky s nápisy a zároveň je zrestaurovali. Nám již chybí jen osadit zábradlí na empoře a na schodišti. Ještě doděláváme dělící příčku v zimní modlitebně, do které přijdou osadit skleněné dveře, které se právě vyrábí.       

Zajímavé je, že s opravou začal před lety tvůj otec a teď si ji dokončil ty.

Ano, táta synagogu začal opravovat v roce 1992, ale nebylo dost peněz a v roce 1996 jsme synagogu odevzdali rozestavěnou.

Objevily se při stavbě nějaké potíže?

Neobjevily, práce postupovaly bez potíží.

V létě jsi inicioval rekonstrukci fotbalových kabin na hřišti. Co se v kabinách změnilo?

Ano, fotbalové kabiny byly v dost žalostném stavu, hlavně sprchy. Takže jsme to celkem dobře opravili. Ve sprchách je na podlaze položená nová dlažba, stěny jsou obložené keramickým obkladem a strop je vymalovaný. Kabiny jsou vymalované a na podlaze je položené nové lino a ještě jsou natřené lavice a část lavic se doplnila. Zednické práce s materiálem dodala naše firma. Instalační práce s materiálem dodala firma Intoma pana Kuty. Podlahy položila firma R&K pana Roda. Elektroinstalační práce provedl František Had. Bourací a malířské práce zajistila brigádně stará garda a Vlasta Babka s Láďou Motykou. Všem, co se na rekonstrukci kabin přičinili, chci poděkovat. 

Pavel Pechoušek

 

IMG 1494

IMG 1495