Proti pytlákům rysů vyrazí hlídky

Skupinky speciálně vyškolených dobrovolných spolupracovníků Hnutí DUHA letos v zimě už třináctou sezónu vyrážejí do terénu na Šumavě a v Pošumaví, kde se vyskytují vzácní rysi a kam příležitostně zavítá i osamělý vlk. Hlídky mají za úkol odstrašit pytláky, kteří vzácné šelmy systematicky střílejí. Podle informací Hnutí DUHA se počet ilegálních odstřelů u nás za posledních dvacet let odhaduje na více než 500 kusů. Ilegální lov je tak hlavní překážkou obnovení populace rysů, kteří jsou na pokraji vyhubení.

 

rys


 

„Rys ostrovid je nádherné zvíře a do našich lesů patří. Viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit. Je to důležité i pro zdraví našich lesů. Rysové totiž regulují početnost srnců. Přemnožená srnčí a jelení zvěř dnes spásá většinu mladých buků i jedliček, a brání tak obnově smíšených lesů v místě současných smrkových monokultur,” vysvětluje smysl rysích hlídek Petra Švambergová z Hnutí DUHA. Hlídky zároveň získávají důležité údaje o výskytu vzácných šelem, které jsou důležité pro jejich ochranu. Dobrovolníci zaznamenávají nalezené stopy, trus nebo chlupy. Sádrové odlitky stop a další údaje slouží k určení konkrétního zvířete, které se v dané lokalitě pohybuje.
 

 

Tento víkend se téměř čtyřicítka dobrovolníků a dobrovolnic, kteří se chtějí zapojit do monitoringu rysa, zúčastnila úvodního školení v Prachaticích. Na zájemce čekaly odborné přednášky zoologů i výcvik v terénu na Libínském hřbetu. Úvodní seminář pro nové rysí hlídky byl plně obsazen, ale Hnutí DUHA hledá další dobrovolníky, kteří se mohou přihlásit na e-mailu rysi.hlidky@hnutiduha.cz, telefonu 737318535 či na webu www.selmy.cz


 

(jr)
 

 

 

ilustrační foto: Vladislav Hošek