Pohár si letos odvezli klatovští

Putovní pohár si odvezli klatovští

 

Ve vzduchu byla cítit lehká nervozita, na parketu se  zahřívalo několik tanečních párů, porota kontrolovala poslední detaily, hudba jestli má všechny skladby, probíraly se kroky, otočky… Taková byla  atmosféra před zahájením pohárové taneční soutěže ve standardních a latinsko-amerických tancích “O putovní pohár MKS” v neděli v sokolovně.

6 nejmladsi

Tanečníci  všech věkových kategorií (a to téměř doslova, protože věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším byl, odhadem, 50 let) se na stříbrnou neděli sjeli do Sušice a všichni si taneční den náležitě užívali – ti mladší s dravostí a touhou po vítězství, ti zkušenější s chutí zatančit si hlavně pro radost. Škoda jen, že z původně přihlášeného množství tanečníků zbyla  téměř polovina – na vině bylo i počasí, díky náledí a špatné sjízdnosti hodně z nich neriskovalo cestu, svou daň si vybraly i typické zimní nemoci. Ovšem kvalitě soutěže a předvedených výkonů to neubralo a hned od začátku  se jelo v ostrém tempu.

 

O co se soutěžilo především? O skleněnou trofej – Putovní pohár MKS , který dost možná už od příštího ročníku soutěže ponese jiný název vzhledem ke změně názvu hlavního pořadatele soutěže – Sušického kulturního centra (Městského kulturního střediska).

1 trofej

 

Hlavními organizátory soutěže byli Gabriela a Jiří Hájkovi, vedoucí Tanečního Klubu Fialka Sušice a taneční mistři Základního kurzu tance a společenské výchovy a Tanečních kurzů pro dospělé v Sušici. Partnerem soutěže  bylo jako i v předchozích letech město Sušice a Plzeňská divize ČSTS.

 

Vedoucím soutěže a výborným moderátorem roztančené neděle byl Pavel Cích a nesmíme zapomenout na osoby nejdůležitější, porotu. V té letos zasedali: Naďa Cíchová (Stod), Ing. Miloslav Gabriel (Plzeň), Václav Gregoriades (St. Plzenec), Jan Jadlovský (Cheb), Evžen Krejčík (Plzeň), Pavel Horák (Slaný) a Jiří a Gabriela Hájkovi (Sušice).

 

Soutěžilo se celkem v šesti kategoriích, přičemž překvapivě nejpočetněji byla zastoupena kategorie tanečních párů po základním kurzu tanečních (a tam také měla Sušice nejvíce zástupců).

 

DĚTI II – kategorie nejladších, neregistrovaných tanečních párů. Ve svém vystoupení předvedly wlatz, čaču, polku a jive.  Sušickým zástupcům Jakubovi Hájkovi a Claudii Konicarové se podařilo dosáhnout na bronz.

 

96

 

V kategorii JUNIOR I soutěžilo pět tanečních párů a Sušice se tentokrát radovala ze dvou medailových umístění – stříbrní byli Veronika a Tomáš Jahodovi a  bronzoví Kristýna Hubená a Marek Vrba. Zlato ozdobilo klatovský taneční pár Ellu Konicarovou a Jana Vilda – ti už od samého začátku svými perfektními výkony  jasně dávali najevo, kdo je favoritem soutěže. Na programu byly tance: jive, waltz, quickstep, čača a polka.

997

 

Neregistrovaní JUNIOŘI II – to byl oficiální název další  z kategorií, kde publikum vidělo opět čtyři taneční páry, tentokrát dva klatovské a dva sušické. Z předchozích částí soutěže již známé Ellu Konicarovou a Jana Vilda (KT), Nikolu Voráčkovou a Ladislava Janíka (KT), ze sušických tančili – sourozenecká dvojice Veronika a Tomáš Jahodovi a taneční pár Viktorie Polatová a František Pšeid. Taneční páry předvedly stejné tance jako předchozí kategorie. Nejlépe se opět dařilo Elle a  Honzovi z Klatov, sušičtí Veronika a Tomáš si vytančili bronzovou medaili. 

998

 

Pak už přišla na řadu organizačně sice náročnější, ale divácky rovněž velmi atraktivní, část soutěže.  Společně s kategoriemi “E” – soutěž pro taneční páry po základním kurzu tanečních a po kurzu tanečních pro dospělé zároveň probíhalo finále pohárové soutěže  a to v kategorii KOMBINACE (osm tanců). Tato část soutěže se odehrávala také ze  mnohem početnějšího publika, než předchozí.

 

Kategorie “E” po základních tanečních byla vůbec nejpočetněji zastoupenou (12 tanečních párů), proto  byla rozdělena do dvou semifinalových kol, z nichž vzešlo šest finálových tanečních párů.

Zlato si z této kategorie odvezli Michaela Konopníková a Jan Rychlík (Stod), stříbrná medaile ozdobila Anežku Runtovou a Jana Bejvala (Plzeň) a bronzová Václavu Petrákovou a Lukáše Červenku ze Sušice.

4.-6. místo patřilo také sušickým tanečním párům: Haně Kratochvílové a Jaroslavu Tatouškovi, Ivetě Psecheidlové a Janu Skálovi, Radce Hambergerové a Ondřeji Skrbkovi.

999996

 

Dospělí tančili také v kategorii “E” – pro  tanečníky po kurzech tanečních pro dospělé. Sušice měla v této kategorii jediného zástupce – taneční pár Pavla a Michael Skrbkovi obstáli skvěle, nepodlehli nátlaku čtyř klatovských tanečních párů a udrželi si  krásné třetí místo.  Zlatou medaili si odváželi  Milan a Miroslava Preňkovi, stříbrnou Ilona Burešová a Petr Šilhavý, 4. místo  Hana a Karel Nováčkovi a 5.místo  Martina Jiříková a Josef Kohout.

99995

 

O PUTOVNÍ POHÁR MKS se v kategorii KOMBINACE čtyř standardních a čtyř latinsko-amerických tanců utkaly dva klatovské a jeden sušický taneční pár. Ačkoliv Ella a Honza (KT) hráli roli favorita,  Filip se Zuzanou (Su) jim nedarovali ‘ani krok’ a  ve třech z osmi tanců získali nejlepší ocenění. 

 

Nakonec ale přece jen pohár vybojovali a celkovými vítězi soutěže se stali  Ella Konicarová a Jan Vild z Klatov, stříbrní  byli Zuzana Vetráková a Filip Pavlík ze Sušice a  bronzovou příčku obsadili Nikola Voráčková a Ladislav Janík (Klatovy). Výkony těchto třech, ale zejména prvních dvou, tanečních párů byly velmi vyrovnané a porota opravdu neměla jednoduchou práci.

999995

 

Na místě je gratulace všem tanečním párům za předvedené výkony, vítězům k jejich trofeji, poděkování  organizátorům a pořadatelům soutěže za hladký průběh, porotě za nestranné rozhodování, partnerům a sponzorům za příspěvky.

Zvláštní poděkování zaslouží, jak řekl i moderátor a vedoucí soutěže Pavel Cích, diváci, kteří po celou dobu soutěže vytvářeli skvělou atmosféru. Ta je pro tanečníky stejně důležitá jako hudba, na kterou tančí.

Letošní ročník pohárové soutěže je již minulostí. Jaký bude ten další?  Doufejme že stejně vydařený, jako všechny předchozí.

text a foto : as

další fotografie ze soutěže si můžete prohlédnout ve fotogalerii