Zlatá stezka v Pasově

Spolek Zlatá stezka na konci roku 2012 zabilancoval a nadělil si jako vánoční dárek cestu do Pasova na Vánoční trhy.

 

Odjezd se konal  15.12.2012 v 9 hodin z autobusového nádraží ve Vimperku.  Během cesty nás pan Dušan Žampach seznámil s historií Pasova a slovně nás Pasovem provedl. Po příjezdu do Pasova jsme nejprve zavítali do nákupního centra Hiendl, kde jsme si dali kávu nebo lehčí oběd a poté jsme navštívili i nákupní centrum Real. Jelikož bylo před Vánocemi, každý si zde vychutnával vánoční atmosféru a sháněl určitě i nějakou maličkost pod stromeček.

 

Přibližně v půl jedné nás autobus svezl do centra Pasova, kde jsme zaparkovali u nábřeží a vydali se po schodech nahoru k vánočním trhům. Poklidné brouzdání mezi stánky plné vánočních ozdob, výrobků z vosku, sošek a maličkostí nás vánočně naladilo. Snad skoro každý ochutnal vánoční svařák a punč a určitě největší úspěch měla půlmetrová bavorská klobása. Té nemohl nikdo odolat.

Bohužel jsme nestihli polední vánoční koncert v Dómě sv. Štěpána, což je kostel na náměstí a tak jsme tam aspoň nahlédli.  Tento kostel je chloubou celého města. Je postaven v barokním stylu a jsou zde také varhany mající 17974 píšťal. Jsou to třetí největší varhany na světě.

 

Sraz u autobusu jsme měli chvilku před 17 hodinou. Určitě bylo příjemné se posadit do vyhřátého autobusu. Veselá nálada panovala až do příjezdu do Vimperka. Ačkoliv nám počasí nepřálo, každý si výlet určitě užil. 

foto: František Bízek