Změna vlastníka vimperského zámku se blíží

Vimperský zámek se pomalu loučí se svými posledními majiteli a už očekává nové.

 

zamek (7)

 

O vimperskou dominantu se už nebude starat Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava (jakožto příspěvková organizace majitele nemovitosti – ministerstva životního prostředí), ale pod svá bedra ji převezme ministerstvo kultury.

 

 

O převod se vedení parku snažilo v loňském roce, ale celá akce se nepodařila zatím dotáhnout do zdárného konce. Jak uvedl ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek, nic už by nemělo změně vlastníka zabránit, ministerstvo kultury předběžně přislíbilo, že se si nemovitost převezme do své správy.

 

 

„Jednání jsou v takové fázi, kdy očekávám, že do jednoho měsíce, maximálně dvou, k převodu dojde,” řekl Jiří Mánek.

 

 

Spolu s nemovitým majetkem převezme ministerstvo kultury od předávajícího ministerstva i dvě tabulková místa pro dosavadní zaměstnankyně muzea.

 

 

Vimperský zámek je v majetku ministerstva životního prostředí od roku 1991 a Správě NP Šumava nepřinesl jen samé radosti. V minulosti se plánovala rozsáhlá rekonstrukce objektu, která se měla blížit jedné miliardě korun. Oprava zámku sice neproběhla, ale jak přiznal šéf šumavského parku, za projektové dokumentace byla zaplacena částka kolem padesáti milionů korun.

 

 

Josef Rychtář

 

 

foto: archiv vimperk.eu