O prezidentské volby byl první den velký zájem

I ve Vimperku, podobně jako v jiných městech republiky, si lidé nenechávají ujít možnost poprvé v historii volit prezidenta přímým způsobem.

 

 

V pátek, první den voleb, přišlo ve Vimperku k volebním urnám více voličů než tomu bylo za dva dny při posledních volbách, což byly na podzim krajské volby. Při nich dorazilo do volebních místností něco málo přes třicet procent vimperských voličů.

 

 

Jak nám sdělila v sobotu ráno vedoucí odboru vnitřních věcí vimperského městského úřadu Veronika Čermáková, hlasovat o novém prezidentovi přišlo ve Vimperku v pátek 35,6 procent voličů.

 

 

 I ve dvou známých šumavských obcích měli jejich obyvatelé o hlasování zájem.

 

 

Na Kvildě vzali voliči volební místnost hned po otevření útokem. Ve volební místnosti se po čtrnácté hodině netrhly dveře, během prvních 15 minut sem přišlo zhruba dvacet procent všech voličů. Voliči museli čekat ve frontě, aby mohli jít odvolit. V obci se sto deseti voliči bývá volební účast kolem 65 procent, tento víkend očekávají ještě vyšší.

 

 

Na Modravě hlásili v pátek v devatenáct hodin 37% účast místních voličů. Modrava potvrdila, že je turistickou obcí, neboť za pět hodin od otevření volební místnosti přišlo odvolit 41 lidí na voličské průkazy.

 

 

První kolo prvním přímých prezidentských voleb skončí v sobotu úderem čtrnácté hodiny. V podvečer vás budeme informovat, jak ve Vimperku i v okolních obcích volby dopadly .

 

 

(red)

 

 

úvodní foto: Obec Kvilda