Ohlédnutí za vimperským rokem 2012 – 3.část

Třetí částí pokračujeme v ohlédnutí za loňským rokem ve Vimperku.

 

 

mcr horskakola (5)

 

V otevřené mistrovství Vimperka se proměnilo mistrovství republiky juniorů na horských kolech, které se jelo v sobotu 21.července v Peci pod Sněžkou. Mezi prvních osm cyklistů se vešlo pět závodníků ČS Specialized Junior MTB Teamu a díky Janu Vastlovi týmu patří i příčka nejvyšší. V závodě žen si suverénně počínala vimperská rodačka Tereza Huříková. Ta si dojela už pro čtvrtý mistrovský v kariéře, když před druhou závodnící v pořadí měla desetiminutový náskok. (foto: archiv klubu)

 

 

sklo (11)

 

Od 1.srpna do konce října připravilo vimperské muzeum pro návštěvníky výstavu Šumavské poklady – sklo ze soukromých sbírek. Vernisáže se zúčastnil i Jiří Kozel s manželkou, kteří dokázali obnovit na šedesát let přerušenou výrobu skla ve Vimperku. Jako překvapení přinesl čerstvě vyrobenou repliku nejstaršího exponátu výstavy – skleničky z roku 1690 vyrobenou objevitelem křišťálového skla Michaelem Müllerem. Replika se stala novým přírůstkem do sbírky muzea, neboť se Jiří Kozel rozhodl kopii skleničky ze 17. století muzeu věnovat. (foto: Josef Rychtář)

 

 

dechovka (9) 

 

V pátek 27. července se uskutečnil v Písku Mezinárodní festival umění mládeže, který pořádala pořádala Česko-čínská kulturní společnost. Jednu z dvou udělených hlavních cen získal Dechový orchestr ZUŠ Vimperk. (foto: archiv ZUŠ)

 

 

 600x300-images-stories-2012-srpen2012-perla-(1)

 

V pondělí 20.července byla naměřena na české území historicky rekordní teplota – ve středočeských Dobřichovicích se teploměr zastavil na 40,4 °C. Také Vimperk zasáhl příliv tropického vzduchu ze severu Afriky a Pyrenejského poloostrova. Antonín Vojvodík zaznamenal v pondělí na své meteorologické stanici za čističkou 35,8 °C, což podle jeho měření je třetí nejvyšší naměřená teplota ve Vimperku za posledních 55 let. Zatímní rekord patří 27.červenci v roce 1983, kdy se teplota zastavila na 36,3 °C. Zajímavý, skoro až neuvěřitelný, teplotní výkyv během jednoho dne zachytila meteostanice Perla u Jezerní slatě nedaleko Kvildy. Rozdíl teplot tam činil 31,3 °C – ráno rovná nula a odpoledne 31,3 °C!

 

 

 pruvod (4)

 

Vimperské měšťanské trhy začaly v pátek večerním průvodem…

 

 

 1-mestanske trhy (11)

 

… a pokračovaly v sobotu bohatým programem (2x foto: Jiří Šejna)

 

 

1-1g 2012 prvni den

 

Na Gymnáziu a SOŠe ve Vimperku zahájili v pondělí nový školní rok také primáni s třídní profesorkou Evou Oulickou (foto: Roman Hajník)

 

 

skolni rok (5)

 

I Základní škola Smetanova Vimperk přivítala nové žáky. (foto: Josef Rychtář)

 

 

zastupitelstvo12

 

V polovině září došlo k napadení obsluhy a majitelů výkupny železného šrotu. Rodina napadených následně iniciovala petici Za bezpečné město, pod níž se podepsalo více než 1300 vimperských obyvatel. Na snímku obě iniciátorky petice. (foto: Jiří Šejna)

 

 

 

Čtěte také:

Ohlédnutí za vimperským rokem 2012 – 1.část

Ohlédnutí za vimperským rokem 2012 – 2.část

 

 


(jr)