Hospodaření STARZu opět předmětem diskuzí

Půlhodinka věnovaná námětům a dotazům občanů, která se pravidelně koná před vlastním zasedáním zastupitelů, byla minulý týden hodně výživná. A to zásluhou Ivety Preslové, která diskutovala s přítomnými zastupiteli (s těmi, kteří přišli na nepovinnou půlhodinku, ne až na začátek zastupitelstva) a rovněž s tajemníkem městského úřadu a zároveň bývalým předsedou HC Vimperk Zdeňkem Ženíškem o zprávě finančního výboru o hospodaření STARZu, která se jí dostala do rukou. A padala docela ostrá slova. Podle Ivety Preslové údaje obsažené ve zprávě by si zasloužily pozornost jiných orgánů, než jen orgánů města,  Zdeněk Ženíšek kontroval, že zpráva “je ve své podstatě hodně lživá, neboť finanční výbor si nevyžádal všechny věci…”

 

 

Zpráva finančního výboru o hospodaření STRAZu byla zastupiteli projednána na zasedání v červnu 2012 s tím, že ji zastupitelé berou na vědomí a ukládají radě města se nedostatky ve zprávě obsažené dále zabývat. Jak uvádí kontrola, faktury neměly potřebné náležitosti, byla chybná hlavička, některé faktury zase neobsahovaly fakturované množství. Finančnímu výboru se také nelíbila tvorba cen za pronájem ledové plochy na zimním stadionu, kdy je led pronajímán zájemcům za nestejné ceny. Dále bylo kritizována cena za pronájem kiosku, kde není měřidlo spotřebované energie a vody.

 

 

Na co všechno kontrolní vybor poukázal, to si můžete přečíst v kopii pod článkem, kde je i vyjádření ředitele STARZu Václava Vokatého a vyjádření v té době předsedy HC Zdeňka Ženíška.

 

 

Rada následně pověřila odbor kontroly městského úřadu zpracovat závazné pokyny pro vedení účetních dokladů pro všechny příspěvkové organizace města a v září pokyny vstoupily v platnost. “Kontrolní odbor chystá v nejbližší době provést kontrolu, jestli se organizace vydaným pokynem řídí,” sdělil starosta Bohumil Petrášek.

 

 

Ten se vyjádřil i k nájemní smlouvě na kiosek v areálu zimního stadionu, která se finančnímu výboru rovněž nelíbila. Dosavadní nájemné ve výši dva a půl tisíce korun včetně energií už bylo navýšeno. Vedení města prověřovalo možnost odděleného měření, ale kvůli složitému technickému řešení záležitost nerealizovalo. Podle jeho slov jsou podmínky pronájmu tohoto kiosku a stejného zařízení v MěKS specifické, neboť jsou provozovány i v době, kdy je zde malá účast návštěvníků. Z tohoto důvodu se domnívá, že nájemné je odpovídající. Přesto nevylučuje, že by mohlo být na pronájem vypsané výběrové řízení.

 

 

Kritizovaná nestejná cena za hodinu ledu není v kompetenci ředitele STARZu, ale její výši stanovuje městská rada. V době kontroly stála hodina ledu pro tréninky HC Vimperk 250 korun, pro mládež jednu korunu a pro ostatní zájemce a pro zápasy HC Vimperk 1800 korun. Jak uvedl Bohumil Petrášek, došlo k navýšení za tréninky z 250 korun o stokorunu.

 

 

Problematiku toho, že HC Vimperk zůstává vstupné ze zápasů, srovnává starosta se tím, že stejně tak se děje například při pronájmu kulturního střediska pro uspořádání plesu. “Kdokoliv si může pronajmout sál nebo ledovou plochu za stanovenou cenu a výtěžek ze vstupného je jeho,” vysvětluje starosta.

 

 

O tom, že vedení města nebylo s hospodařením STARZu spokojeno, svědčí to, že ředitel této organizace Václav Vokatý obdržel jen zhruba čtvrtinovou roční odměnu ve srovnání s ostatními šéfy příspěvkových organizací.

 

 

 

Josef Rychtář

 

 

 

 {gallery}vimperk/2013/leden/kontrola/{/gallery}