zamek

Město nechce stěhovat muzeum ze zámku

Pokud převezme vimperský zámek pod sebe ministerstvo kultury, pak má Vimperk jistotu, že tam zůstane i muzeum a vedení města nebude muset hledat pro něj jiné prostory. Město ale muselo ministerstvu deklarovat, že se bude finančně podílet na jeho provozu.

 

 

Zámek je zatím ve vlastnictví Správy NP a CHKO Šumava a již několik měsíců trvá ze strany parku úmysl převést zámek pod Ministerstvo kultury ČR, což podle jeho mluvčího Pavla Pechouška by byla ta nejlepší a také nejvíce logická možnost. “O zámek by měla pečovat instituce, která to má ve své náplni a poslání a ne správa národního parku, jejímž primárním zájmem je dohled nad dodržováním pravidel ochrany přírody,” zdůvodňuje snahu o převod.

 

 

Jednou z podmínek, které si ministertvo pro převzetí stanovilo, je finanční příspěvek od města Vimperk na provoz muzea odpovídající superhrubé mzdě jednoho pracovníka. Vedení města se tomuto požadavku vůbec nebránilo a podporu jednoznačně schválilo. “Ministerstvo kultury chtělo mít v ruce usnesení zastupitelstva města, že podpoří konkrétní finanční částkou zaměstnance muzea na zámku,” vysvětluje starosta Bohumil Petrášek, pro co zvedli na svém minulém zasedání zastupitelé jednohlasně ruku, když odsouhlasili příspěvek ve výši 350 tisíc korun. “Kdybychom měli muzeum stěhovat do jiných prostorů, nepochybně by nás stál provoz daleko více,” uvedla na zastupitelstvu místostarostka Jaroslava Martanová.

 

 

V budoucí smlouvě se počítá s tím, že by město využívalo zámek jako doposud, především pro kulturní akce. Podle starosty je již s českobudějovickou územní památkovou správou (instituce, která se po reorganizaci Národního památkového ústavu stará o hrady a zámky v jižních a západních Čechách a na Vysočině) toto dohodnuto. “Konkrétně se jedná o pořádádní kulturních akcí na zámeckých arkádách, využití nádvoří pro Vimperské slavnosti, ponechání zpřístupnění zámecké kaple pro významné společenské akce nejen města, ale také pro další společenské a kulturní organizace, například pro školy, které zde předávají maturitní vysvědčení, a rovněž požadujeme zachování přístupu do depozitáře,” vyjmenovává příklady Bohumil Petrášek. Podle jeho názoru je pořádání akcí městem na zámku výhodné i pro případného nového majitele, neboť se tím zvyšuje zájem o zámek ze strany návštěvníků.

 

 

Josef Rychtář