Školáci si zahrají na Sherlocky Holmese

detektiv
V pátek odpoledne byl kapitán Vočko přivolán ke svému dalšímu případu. Neváhal a ihned se rozjel na místo činu, kterým byla základní škola na okraji města. Rychle vešel do budovy a našel tělocvičnu, kde vedle místního policisty stál učitel tělocviku Pepa Orel, který měl na hlavě krvavý šrám a hlasitě křičel. Druhým mužem byl školník Tonda Sýkorka.

„Ticho,” přerušil křik kapitán Vočko. „Co se tady děje?”
„Tento muž se mě pokusil zabít, ” ukazuje Tonda Sýkorka na učitele.
„To není pravda, ba naopak napaden jsem byl já,” odpověděl Pepa Orel.
„Vysvětlete mi popořádku, co se tady stalo?” vyzval oba muže kapitán Vočko.
„Dneska odpoledne jsem opravoval nějaké náčiní v tělocvičně, když jsem s tím skončil, tak jsem se šel osprchovat a oholit. Na chodbě, která vede od tělocvičny do šatny, jsem se potkal s Pepou. S Pepou se nemáme rádi, protože dle mého názoru při svých hodinách šikanuje žáky a také jsem to o něm několikrát hlasitě řekl. Pepa mi pak vyhrožoval, že si na mne někde počká a že uvidím, co se mnou udělá. Když jsme se na té chodbě potkali, tak se na mne jen zuřivě podíval a něco si zamumlal pod vousy. Nevšímal jsem si ho a šel jsem dál do sprchy. Na odpoledne jsem měl domluvenou schůzku, tak jsem chvátal, abych se stihl ještě oholit. Když jsem si stoupnul k zrcadlu a začal se holit, tak najednou vypadly pojistky. Tenhle bídák si na mě prostě počkal, a jakmile jsem se začal holit, tak vyhodil pojistky, aby se ke mně mohl potmě přiblížit. Naštěstí jsem ho uviděl v zrcadle a než se na mě stačil vrhnout, tak jsem se po něm otočil a bránil se tím, co jsem měl po ruce – holícím strojkem. Hodil jsem ho po něm a trefil do hlavy.”
„To není pravda, Tonda lže,” opakuje Pepa Orel, „v šatně jsem si dával do skříňky nějaké věci a najednou jsem dostal ránu do hlavy”.

Kapitán Vočko se zamyslí: „Myslím, že máte pravdu, pan Sýkorka lže, a to on Vás zranil!”

Jak kapitán Vočko dospěl ke svému závěru?

 

Tak takto zní zahřívací úkol pro školáky-detektivy ze Základní školy TGM Vimperk a Stachy, kteří se zapojili do soutěže Detektivem na(ne)čisto. Soutěž, která je součástí projektu „Jihočeská a hornorakouská policie se představují” a je finančně podpořena ze zdrojů Evropské unie, připravilo Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje pro děti II. stupně základních škol a pro odpovídající třídy víceletých gymnázií z celého Jihočeského kraje. V současné době je do soutěže startující v příštích dnech v rámci kraje přihlášeno již 50 týmů, mezi nimi i dva jmenované týmy z Vimperska.

 

Soutěžní týmy budou muset v rámci soutěže prokázat své znalosti z oblasti bezpečné komunikace v prostředí internetu, zejména pak komunikace probíhající na sociálních sítích. Dále také znalosti o Policii České republiky či pravidlech bezpečného chování nejen v dopravě, ale také o nebezpečí užívání drog a požívání alkoholických nápojů.  “Cílem soutěže je přiblížit, a to nejen soutěžícím týmům, ale také veřejnosti, práci policie, ukázat, jaké policie používá metody a techniky při vyšetřování trestných činů, či upozornit, jak je důležité dívat se kolem sebe a všímat si detailů v každodenním životě,” představuje klání školních týmů z jižních Čech policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

 

Soutěž bude probíhat ve dvou kolech. V I. kole budou soutěžní týmy plnit zadané úkoly a testy na facebookové stránce soutěže, nejúspěšnější týmy pak postoupí do II. kola. V rámci II. kola budou soutěžní týmy jako skuteční kriminalisté stát před nelehkým úkolem objasnit zločin a dopadnout jeho pachatele.

 

Informace a podmínky soutěže jsou uveřejňovány na FB profilu soutěže https://www.facebook.com/Detektivemnanecisto#!/Detektivemnanecisto a na webových stránkách Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje http://www.policie.cz/clanek/projekty-kr.aspx.

 

 

(jr)

 

foto z loňského ročníku: Policie ČR

 

detektiv2