Krmelec je zcela nový, starý někdo zničil

Sotva na Vimperk padla první letošní sněhová peřina, rozhodli jsme se s dětmi podívat na naše oblíbené místo – na Hrabice ke krmelci. Jedná se o společný krmelec dětí z MŠ a Mysliveckého sdružení Šumava v Hrabicích.

 

Do batůžku jsme přibalili jablíčka, mrkve, něco kaštanů nasbíraných na podzim, suché pečivo a dokonce i nějaké to voňavé seno a mohli jsme vyrazit. V závějích bílého sněhu děti hledaly stopy zvířat. Poznali jsme, že nám cestu křižovali zajíci, myšky, kosové a dokonce i liška. Na stráni nad námi jsme zahlédli dvojici srnek. Mnoho stop směřovalo stejným směrem jako my, ke krmelci. Sotva jsme se k němu přiblížili, čekalo nás nemilé překvapení. To, čemu jsme dříve říkali krmelec, bylo teď spíše jeho torzem. Nějaký ničitel zdemoloval celou střechu a odsoudil tak lesní jesličky ke zkáze.

 

Dřevěné korýtko naštěstí zůstalo celé, takže jsme zvěř o nic neochudili. Tento výlet byl pro děti lekcí – ne každý člověk si váží přírody, má ji rád a stará se o ni! Naštěstí nejen nám nebyl osud krmelce lhostejný, a tak do školky zanedlouho přišla radostná zpráva přímo od Mysliveckého sdružení Šumava. Myslivci, starající se o hrabickou honitbu, odstranili zbytky zničeného krmelce a postavili zcela nový, který rovnou zásobili senem, obilím a solí. Neváhali jsme a vyrazili s dětmi na kopec u Hrabic. Zásoby pro zvěř jsme doplnili o jablka, mrkve, suché pečivo a lojové koule pro ptáky. Děti měly velkou radost, že máme opět místo, kde se můžeme i my trošku starat o zvěř. Malý zastrčený krmelec v Hrabicích je pro desítky dětí z obou našich mateřských školek i paní učitelky důležitým místem, které máme rádi. Učíme se tu o přírodě, protože ta je nám učebnou. Je dobře, že i v Hrabicích to vědí, a že místní myslivci udělali vše pro to, abychom zde i nadále mohli objevovat přírodu. Tak třeba u krmelce na viděnou?

 

Kateřina Gálová, MŠ Klostermannova Vimperk

http://msvimperk.webnode.cz/

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie poškozeného krmelce (autor: ZdeněkToman):

 

krmelec