penize

Město odpustilo nemajetnému penále

Vedení města odpustilo dlužníkovi úroky z pohledávky ve výši necelých sto padesáti tisíc, neboť se domnívá, že se jedná o nevymožitelné peníze. I když zastupitelé penále prominuli, vlastní pohledávka ve výši 651 859 korun bude nadále vymáhána.

 

Podle starosty Bohumila Petráška se jedná o výjimečný případ, ze kterého si další dlužníci nemají brát příklad. Naposledy k podobnému kroku, kdy město rezignovalo na úroky z prodlení, došlo v roce 2010.

 

“Dlužníkem je nemajetná osoba, navíc důchodce, u něhož bude velikým úspěchem vymoci samotný dluh,” vyjmenovává starosta důvody, proč se téměř všichni přítomní zastupitelé (mimo pánů Hajníka a Jandy, kteří se se hlasování zdrželi) na svém minulém zasedání přiklonili úroky prominout.

 

“V jiných případech, kdy je dlužník v produktivním věku a existuje nějaká šance dlužnou částku uhradit, nic neodpouštíme,” vysvětluje starosta. U tohoto dluhu se město rozhodlo oželet peníze z úroků na základě doporučení právníka i exekutora. “I oni uznali, že tato pohledávka je nedobytná,” říká Bohumil Petrášek o dluhu vůči městu starém téměř dvacet let, následku jednoho nepovedeného podnikatelského záměru.

 

Jak uvedla místostarostka Jaroslava Martanová, radnice kupodivu odpuštěním penále ušetří. “Pokud chceme po exekutorovi, aby vymáhal i úroky z prodlení, musíme mít každé tři roky soudně rozhodnuté, že máme na pohledávku nárok. Jenže za to musíme zaplatit poplatek ve výši pět procent pohledávky. Proto je v tomto případě, kdy je šance na zaplacení mizivá, lepší vymáhat jen samotný dluh,” dodává na vysvětlenou.

 

Josef Rychtář